Het Turkse granaatappelseizoen bereikt nu zijn hoogtepunt. "Sinds de start van het seizoen hebben we een overvloedig aanbod gezien, waardoor we onze prijsverwachtingen helaas niet volledig hebben kunnen realiseren. Kortom, er is te veel aanbod op de markt in verhouding tot de vraag," zegt Ersan Yildizak, direct importeur en Managing Director van disFruta Fruchtimport in Duisburg. "De prijzen zijn momenteel stabiel", voegt hij eraan toe.
Turkse Hicaz granaatappelen
In de eerste helft van het seizoen delen Spanje en Turkije traditioneel de markt, waarbij Turkije zich voornamelijk richt op de teelt en export van de Hicaz-variëteit. "Spanje heeft nu, kort voor het einde van het seizoen, de prijzen weer verhoogd. Turkije wacht daarentegen iets langer aan het begin van de tweede helft van het seizoen," zegt Yildizak. Hij legt uit dat er nog steeds veel product in Turkse opslagcentra wordt vastgehouden voor latere handel. "Het Turkse granaatappelseizoen loopt normaal gesproken door tot maart. In deze periode heb je duidelijk het voordeel van weinig concurrentie. Voor zover ik weet, worden alleen producten uit Egypte in grote hoeveelheden aangeboden."
De variëteit 85+ is het populairst in de retail
Kastanjes
Naast granaatappelen biedt disFruta ook kastanjes van Turkse oorsprong aan. "Turkse kastanjes waren lange tijd vrij duur, daarom boden we voornamelijk Spaanse producten aan. Het Spaanse seizoen begon begin oktober, iets vroeger dan normaal, en eindigt nu dienovereenkomstig vroeger. Aan het begin van het seizoen boden we vooral de klasse 30-40 aan, maar de laatste tijd ontvangen we iets meer kleinere maten. De vraag is sinds het begin van het seizoen constant en is weer toegenomen met de komst van de eerste gekonfijte kastanjes (Sekerci) uit Turkije. We leveren onze kastanjes aan zowel etnische supermarkten als kerstmarkten. In het laatste verkoopkanaal is vooral het kleinere assortiment (70-90 stuks/kg) populair," legt Yildizak uit.
Turkse kastanjes
Overzeese kersen ontmoeten een ontvankelijke markt
Het seizoensassortiment van disFruta wordt aangevuld met Chileense kersen. "Net als vorig jaar ontvingen we in week 50 de eerste aanvoer van onze importpartner. Dit is de variëteit Sweet Aryana, een iets hardere, dikkere zoete kers in vergelijking met de oude variëteit Santina die we in voorgaande jaren verhandelden. De prijzen liggen nu op hetzelfde niveau als vorig jaar." Volgens Yildizak vestigt deze kers zich vooral als een aanvullend artikel, maar blijkt populair bij bepaalde klanten. "De eerste pallet was binnen zeer korte tijd verkocht. Het moet echter ook gezegd worden dat we het artikel slechts korte tijd op voorraad hadden tot de jaarwisseling," besluit hij.
Chileense kersen van de variëteit Sweet Aryana
Voor meer informatie:
Ersan Yildizak
disFruta Fruchtimport GmbH
Paul-Rücker-Str.6 b
47059 Duisburg
Tel.: +49 203 9931833
[email protected]
http://www.dis-fruta.de