Foodservice biedt kansen voor innovatie in groenteconcepten, zo meldt Glastuinbouw Nederland. Op 15 januari 2025 organiseren SIGN, Innovatieplatform Groente en het GroentenFruit Huis een bijeenkomst over de rol van groenten in de bedrijfscatering en andere foodservicekanalen. In de vorm van een workshop worden de nieuwste trends en ontwikkelingen gedeeld. De bijeenkomst staat in het teken van het stimuleren van de groenteconsumptie in Nederland.
De foodservicemarkt heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een dynamische en flexibele sector, waarin toegevoegde waarde en beleving voor de gast centraal staan. In de bedrijfscatering is er groeiende vraag naar gezonde, duurzame, plantaardige en lokaal geproduceerde groenteconcepten. Deze ontwikkelingen bieden grote kansen voor tuinbouwbedrijven en handelsbedrijven om samen te werken met cateraars en andere foodservicepartners om vernieuwende groenteproducten te introduceren.
Na een succesvolle inventarisatie van kansen voor groenten in de foodservice in 2023, waarbij een nauwe samenwerking met organisaties zoals Appèl Catering en Vitam werd gezocht, komen tuinbouwbedrijven en handelsbedrijven samen in een interactieve sessie om nieuwe concepten te ontwikkelen. Deze bijeenkomst biedt de gelegenheid om innovatieve ideeën te bespreken en uit te werken. De aanwezigheid van experts uit het Innovatieplatform Groente, waaronder HAS Green Academy en The Food Foundry, zal bijdragen aan waardevolle inzichten en ervaringen.
Een Focus op Duurzaamheid en Gezondheid
De foodservice-sector legt steeds meer nadruk op duurzaamheid, gezonde producten en circulaire bedrijfsvoering. Dit sluit perfect aan bij de ontwikkelingen binnen de tuinbouw, waar steeds meer producten duurzaam worden geteeld en verpakt. Innovatie rond groente moet zowel in de bedrijfsvoering van cateraars als in de beleving van de gast de nodige aandacht krijgen. In de bijeenkomst worden verschillende voorbeelden en best practices gepresenteerd, gericht op het verbeteren van de beleving en het verhogen van de groenteconsumptie.
Doelgroep en Innovatie
De doelgroep voor de nieuwe groenteconcepten zijn zowel de cateraar als de gast. De cateraar heeft specifieke eisen voor de integratie van gezonde en duurzame producten in hun aanbod. Dit terwijl de gast vooral op zoek is naar gemak, gezondheid en aantrekkelijke smaken. Groente moet niet alleen lekker zijn, maar ook praktisch en gemakkelijk te bereiden voor cateraars die te maken hebben met personeelstekorten en stijgende kosten.
Bron: Glastuinbouw Nederland