Waterlinzen zijn gezond, eiwitrijk en kunnen duurzaam worden geteeld. Ze kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de eiwittransitie en het wereldwijde voedselvraagstuk. Uit berekeningen van Wageningen University & Research blijkt dat ze per hectare meer dan 6 keer zoveel eiwitten kunnen produceren als soja. Waterlinzen zijn een zeer gezonde bladgroente. Ze bevatten veel vitamines, mineralen, antioxidanten en een perfecte balans aan essentiële aminozuren, zegt Wageningen World.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA beschouwde waterlinzen als novel food. Wagenings onderzoek toonde aan dat de waterlinzensoort Lemna veilig is voor consumptie en in 2021 heeft de EFSA al goedkeuring gegeven aan Wolffia, de waterlinzensoort die in Thailand veel wordt gegeten.
Binnen de Europese Unie worden waterlinzen op dit moment nog nergens commercieel geteeld. In Israël worden waterlinzen wel in de markt gezet en in de Verenigde Staten werkt een start-up van twee Nederlanders met een extractiemethode om het eiwit uit het plantje te halen.
Sinds 2022 leidt Wageningen University & Research een project om partners uit de hele keten bij elkaar te brengen. Het gezamenlijke onderzoek binnen dit project is gericht op het duurzaam, veilig en hygiënisch produceren van waterlinzen, onder meer via vertical farming. Daarbij wordt er gekeken naar verschillende soorten producten.
Waterlinzen kunnen in allerlei vormen de markt op, zoals vers, diepgevroren, kant-en-klaar, of toegevoegd als extra eiwitbron. Verpakt in een plastic zak met gaatjes bijvoorbeeld, zoals sla of verse andijvie. Of als diepvriesblokjes, vergelijkbaar met spinazie. Voedingsbedrijven kunnen waterlinzen ook zelf verwerken in pasta, kaas, cake of smoothies, of als vleesvervanger.
In samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research werd al uitgebreid consumentenonderzoek gedaan, met in totaal meer dan 1.000 respondenten. Deze respondenten moesten via vragenlijsten aangeven of ze waterlinzen zouden willen eten, op basis van achtergrondinformatie en plaatjes van mogelijke producten. In andere studies kregen vrijwilligers daadwerkelijk waterlinzen te eten.
Bron: Wageningen World