Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeeland onderzoekt geavanceerde aardappelveredelingstechnieken voor duurzame teelt

In samenwerking met Potatoes New Zealand en de Universiteit van Otago werd een webinar georganiseerd waarin de vooruitgang van aardappelveredelingstechnieken in Nieuw-Zeeland werd belicht. Dr. Rowan Herridge, een onderzoeker aan de Universiteit van Otago, besprak zijn werk van het versnellen van genetische vooruitgang in aardappelen met behulp van nieuwe veredelingstechnieken. Deze technieken zijn cruciaal om de genetische complexiteit van tetraploïde aardappelen, die vier sets chromosomen hebben, te overwinnen.

Herridge schetste het traditionele veredelingsproces, waarbij rassen worden gekruist en veldproeven worden uitgevoerd om superieure nakomelingen te identificeren. Hij besprak ook de rol van traditionele transgenics, zoals de in de VS ontwikkelde Innate-aardappel, en genbewerkingstechnologieën zoals CRISPR, die nauwkeurige DNA-bewerkingen mogelijk maken. De nadruk lag echter op nieuwe veredelingstechnieken, die tijdelijke genetische modificaties gebruiken om het veredelingsproces te versnellen. Hierbij worden "nulsegmenten" geproduceerd met verbeterde genetica, maar zonder transgenen.

Tijdens de webinar werd het concept van F1-hybride veredeling voor aardappelen geïntroduceerd, een methode die zowel hybride groeikracht als genetische uniformiteit zou kunnen bieden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de "ChOW"-technologie, ontwikkeld aan de Universiteit van Otago. Deze technologie vergemakkelijkt zowel inteelt als uitkruising en produceert F1-hybride zaden zonder transgenen.

Voor Nieuw-Zeelandse telers kan deze vooruitgang leiden tot een verbeterde ziekteresistentie en genetische winst, waardoor problemen zoals schurft worden aangepakt. Ondanks mogelijke uitdagingen belooft de samenwerking tussen de Otago Universiteit, internationale bedrijven en lopend onderzoek een verschuiving naar een duurzamere en efficiëntere aardappelteelt in Nieuw-Zeeland.

De sessie werd afgesloten met een vraag- en antwoordronde waarin Herridge de beschikbaarheid van diploïde aardappelrassen besprak en de stappen naar de invoering van deze nieuwe technieken in de Nieuw-Zeelandse aardappelsector.

Bron: Potato News Today

Publicatiedatum: