Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We hopen dat de perenafzet na de feestdagen weer aantrekt"

Het Spaanse perenseizoen verloopt rustig, maar er is hoop dat de vraag na de feestdagen weer aantrekt. "Wat de biologische peren betreft, hebben we gelukkig niet zo'n sterke opbrengstdaling gezien als in de conventionele teelt", zegt Eduard Reixachs, directeur van het Catalaanse bedrijf Fruit Nature. "We zitten dit jaar op ongeveer 80% van een normale oogst."

De Limonera peer heeft een goed seizoen gehad. "De afzet van Limonera is inmiddels afgerond en momenteel werken we met de Eliot peer. Dit is een uitstekende peer die de kwaliteiten van een winterpeer combineert met die van een zomerpeer. Qua smaak en textuur is hij volgens mij zelfs beter dan de Conference peer, maar het blijft lastig om nieuwe rassen in de markt te zetten", legt Reixachs uit.

Hij herinnert zich hoe moeilijk het was om de Conference peer te introduceren. "Zo'n 40 à 50 jaar geleden besloten we om Conference perenbomen te planten, maar de eerste jaren kregen we de peren nauwelijks verkocht. Twintig jaar later was het de meest geconsumeerde peer en vandaag is het het meest geteelde ras in Catalonië. Dat laat zien dat nieuwe variëteiten wel degelijk succesvol kunnen zijn, maar ik hoop dat het met de Eliot peer geen twintig jaar duurt."

Wat de vraag betreft, ziet Reixachs een bekend patroon: "Tijdens de kerstperiode ligt de verkoop van peren altijd wat lager. Er is simpelweg te veel concurrentie van andere, vaak exotische, producten. Peren en appelen verdwijnen dan vaak naar de achtergrond. We verwachten echter, zoals elk jaar, dat de verkoop na de feestdagen weer stevig aantrekt."

Fruit Nature specialiseert zich in de biologische en biodynamische teelt van hardfruit, met name peren. "We hebben nog een kleine voorraad Granny Smith en Gala appelen, maar we focussen ons steeds meer op biologische peren. De arbeidskosten zijn hoog en het is moeilijk om voldoende arbeidskrachten te vinden. Daarom vervangen we een deel van onze appelboomgaarden door amandelbomen. Die teelt kunnen we mechaniseren, waardoor we minder afhankelijk zijn van seizoensarbeiders", legt Reixachs uit.

Hij wijst ook op een ander probleem: "We hebben in Spanje nooit echt een goede markt voor biologische peren kunnen ontwikkelen. We hebben wel enkele vaste klanten, maar over het algemeen moeten we naar andere Europese landen om onze producten te verkopen. Er zou meer gedaan moeten worden om het belang van biologische voeding bij Spaanse consumenten onder de aandacht te brengen. Kwaliteit draait niet alleen om maatvoering of uiterlijk, maar vooral om hoe het product geteeld is en welke voordelen het biedt voor de gezondheid. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we moeten het blijven proberen", besluit hij.

Voor meer informatie:
Fruit Nature
Calle Generalitat, 22
25242 Miralcamp (Lleida) – Spanje
Tel: +34 667 937 011
[email protected]
https://fruitnaturesat.com