Nu Egyptisch citrus op de markt komt, is het voor leveranciers uit het zuidelijk halfrond, zoals Argentinië, tijd om zich terug te trekken omdat ze niet op prijs kunnen concurreren. "Ons seizoen is goed geëindigd. We hebben meer dan 10.000 ton geëxporteerd, wat niet slecht is als je bedenkt dat onze volumes elk jaar afnemen," zegt Nahuel Lavino, export sales manager bij Fama, een Argentijnse exporteur en importeur van citrus.
Guatemala opende dit seizoen zijn markt voor Argentijnse citrus, met FAMA als eerste Argentijnse exporteur die naar die bestemming verscheept.
Hij voegt eraan toe dat hun pakstation de capaciteit heeft om veel meer citrus te verpakken. "Ons pakstation kan veel meer aan, dus we hopen langzaam terug te keren naar de productiecijfers van eerdere jaren! We zijn ongeveer twee weken geleden gestopt met exporteren. Zodra Egypte op de markt komt, kunnen wij niet meer tegen hun prijzen concurreren. Daarom bewaren we de late sinaasappelen in de koeling voor nationale consumptie."
De citrusexport vanuit Argentinië naar de Europese Unie blijft een uitdaging vanwege de opgelegde beperkingen. "We verschepen elk jaar wat fruit naar de EU, maar in zeer kleine hoeveelheden vanwege de restricties die de EU ons oplegt. Onze grootste markten waren het VK, Rusland, Canada en Brazilië, gevolgd door kleinere volumes naar Singapore, de EU, de Filipijnen, Indonesië en Oezbekistan. Argentinië heeft zeer beperkte mogelijkheden voor de export van vers geoogst citrus, daarom waren we dit seizoen blij een nieuwe markt te kunnen openen: Guatemala. Ons bedrijf, Fama, is de eerste Argentijnse exporteur die naar deze bestemming verzendt," legt Lavino uit.
EU Mercosur-deal
De Mercosur-overeenkomst met de EU lijkt goed nieuws voor Zuid-Amerikaanse exporteurs, maar Lavino zegt dat de citrussector daar waarschijnlijk nog niet veel van zal merken. "Door de nieuwe Mercosur-EU overeenkomst lijkt het erop dat sommige beperkingen in de toekomst zullen worden opgeheven, ja, maar helaas geldt dat voor sinaasappelen en mandarijnen pas over 7-10 jaar."
Veel mandarijnenexport
Veel landen exporteerden dit seizoen meer mandarijnen dan voorheen, waardoor de prijzen daalden. "Het was een seizoen met aanzienlijk meer mandarijnen, waarbij de meeste exporterende landen meer verscheepten dan in voorgaande jaren, vooral in markten waar wij actief zijn. Dit overschot aan mandarijnen, gecombineerd met een vergelijkbare marktvraag, zorgde ervoor dat de prijzen flink daalden. In Canada werden dit seizoen bijvoorbeeld 11% meer mandarijnen geïmporteerd dan in 2023, in Rusland 16% meer en in Zuidoost-Azië bijna 40% meer! Dit alles, samen met een ingestorte lokale markt, enorme kostenstijgingen in het land en lagere exportprijzen, heeft de lokale telers in Argentinië niet geholpen," aldus Lavino.
De economische hervormingen van de Argentijnse president Javier Milei komen ook hard aan bij de gewone man. Hij heeft verschillende kostenbesparende maatregelen ingesteld, waaronder de verlaging of afschaffing van een reeks subsidies, zoals voor brandstof, met als doel de staatsuitgaven te beteugelen. Dit heeft geholpen om de Argentijnse munt, de peso, te stabiliseren. Vorig jaar werden er strenge wisselkoerscontroles en limieten opgelegd, wat een impact had op de internationale handel en export. "Dit jaar was het iets beter", zegt Lavino.
Een positief punt voor de citrussector wereldwijd, ook in Argentinië, is de grotere vraag naar sinaasappelen vanuit de sapindustrie vanwege het tekort in Brazilië. "Wat sinaasappelen betreft, is het een heel ander verhaal. Het volume was hoog en de vraag ook. Er was veel vraag vanuit Brazilië vanwege hun productiedaling, vooral naar grote sinaasappelen van categorie 1 en sinaasappelen voor de sapindustrie. Helaas is de export van Argentinië naar Brazilië ook sterk beperkt vanwege een aantal plagen. Dit maakt het voor sommige exporteurs lastig, maar grappig genoeg zijn deze beperkingen niet voor iedereen van toepassing. Veel particulieren en kleinere verpakkingsbedrijven hebben alternatieve manieren gevonden om enorme volumes te verschepen zonder enige certificering, sortering, verpakking of controles," aldus Lavino.
Voor meer informatie:
Nahuel Lavino
Fama
Tel: +34 636 497 142
[email protected]
www.citrusfama.com.ar