Met een jaarlijkse omzet van bijna €114 miljoen en meer dan 78.000 ton oogst is de sector van gekweekte paddenstoelen in Castilla-La Mancha niet klein. De helft van de Spaanse paddenstoelen, voornamelijk champignons, worden in deze Midden-Spaanse regio gekweekt. Maar de telers kampen er al maanden met een tekort aan compost op basis van graanstro. En vanwege de schaarste zijn ook de prijzen van deze cruciale grondstof omhoog geschoten. De situatie dwingt hen om nieuwe strategieën te ontwikkelen om de winstgevendheid op korte en middellange termijn te behouden.
"Het is nu al anderhalf seizoen een uitdaging door de droogte. Er is niet alleen minder stro dan verwacht, maar de kwaliteit laat ook te wensen over. Daardoor levert de compost minder champignons op", zegt Miguel Martínez, directeur van Champiñones Emar.
"De lagere opbrengsten drukken de winstgevendheid, waardoor veel bedrijven in de regio nadenken over nieuwe investeringen om het verlies op te vangen. Wij gaan bijvoorbeeld het areaal uitbreiden om de daling in productie – zo'n 15 tot 20% – te compenseren."
Gelukkig zijn supermarkten zich bewust van de situatie en is de prijs van champignons verhoogd, wat helpt om een deel van de opbrengstverliezen op te vangen. "Toch blijft het lastig om het oude winstniveau te bereiken. De hogere stroprijs komt bovenop andere kostenstijgingen, zoals het minimumloon en diesel, wat de marges flink onder druk zet", vervolgt Miguel.
"We hopen dat het stro dit jaar wél de juiste kwaliteit heeft. Dan kan de compost weer de gewenste opbrengsten leveren en kunnen we de positieve lijn van voorheen oppakken."
De consumptiecijfers van 2023 laten zien dat de prijsstijging van 6,2% de vraag naar verse champignons en andere paddenstoelen nauwelijks heeft beïnvloed. In tegenstelling tot andere groentesoorten bleef de vraag van Spaanse huishoudens naar paddenstoelen stabiel. "We zijn tevreden dat er geen daling is geweest, zelfs al is de consumptie niet gestegen. Consumenten waarderen steeds meer de voordelen van paddenstoelen en de veelzijdigheid ervan in de keuken. En het gaat niet alleen om witte champignons en Portobello's, waar wij ons op specialiseren bij Champiñones Emar", benadrukt Miguel. "Ook de vraag naar shiitake en gewone oesterzwam groeit gestaag. Traditioneel stijgt de consumptie in de winter, maar inmiddels eten mensen het hele jaar door champignons en paddenstoelen."
Middellange termijncontracten voor stro
De vooruitzichten voor het volgende graanseizoen zijn gunstig. De Spaanse Vereniging voor Graanhandel (Accoe) voorspelde afgelopen zomer een stijging van 128% in de oogst van herfst- en wintergranen voor 2024/25. Dit zou betekenen dat er ook meer stro beschikbaar komt voor de champignonsector.
"Dat is goed nieuws, maar het is belangrijk om vooruit te denken", waarschuwt Miguel. "We moeten werken aan middellange termijncontracten met stroproducenten. Zo kunnen we de beschikbaarheid van grondstoffen veiligstellen als er opnieuw een periode van droogte komt."
"Er is een gezamenlijke aanpak nodig, zodat de telers van champignons en paddenstoelen hun productie op peil kunnen houden. Alleen zo kunnen we blijven voldoen aan de vraag van de consument, die ons duidelijk laat zien dat paddenstoelen nog steeds een belangrijke plek op tafel hebben."
Voor meer informatie:
Champiñones Emar Soc.Coop.
Camino de San Antón, S/N
02270 Villamalea (Albacete) – Spanje
Tel: +34 967 48 33 14
[email protected]
www.emarsc.com