Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drones tegen Phytophthora

Het Mildron-project, getiteld "Innovaties voor de vroege detectie en behandeling van Phytophthora in de aardappelteelt in Andalusië", heeft als doel een geavanceerd systeem te ontwikkelen voor de tijdige detectie van de ziekte en een gerichter en duurzamer gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de aardappelteelt.

Het initiatief komt van Asociafruit en kan rekenen op de medewerking van het Departement Grafische Ingenieurswetenschappen van de universiteit van Córdoba, Alltitud Drones (een specialist in bestuiving en teeltbeheer vanuit de lucht met drones), en twee Andalusische aardappelbedrijven, Contagri en Sevillana de Patatas.

Tot nu toe waren de gewasbeschermingsmethoden tegen Phytophthora, in de aardappelteelt bekend als de aardappelziekte, omslachtig vanwege de weersomstandigheden waarin de ziekte gedijt. Bij regenachtige periodes zijn landbouwmachines en arbeiders vaak niet in staat de modderige percelen te betreden. In dergelijke gevallen moesten luchtbehandelingen met bemande vliegtuigen worden ingezet, waarvoor complexe administratieve goedkeuringen nodig zijn. Bovendien hebben deze methoden beperkingen qua precisie en strenge wettelijke protocollen.

Het Mildron-project richt zich op het introduceren van nieuwe technologieën, zoals precisiedetectie met drones, om de door Phytophthora aangetaste arealen nauwkeurig te identificeren. Daarnaast werden strategieën ontwikkeld voor gerichte behandelingen met drones, uitgerust met geavanceerde applicatietechnieken voor gewasbeschermingsmiddelen. Dit minimaliseert de milieubelasting en draagt bij aan een duurzamere aardappelteelt.

Tijdens 2022/2023 en 2023/2024 zijn veldproeven uitgevoerd op enkele commerciële aardappelvelden. Hierbij zijn twee belangrijke stappen ondernomen:

  • Satellietmonitoring: hoewel grote besmettingshaarden konden worden opgespoord, bleek de beperkte resolutie vanuit de ruimte en het gebrek aan gegevens bij bewolking een beperking voor dit systeem.
  • Dronetechnologie met multispectrale sensoren: deze drones leverden zeer gedetailleerde data waarmee de getroffen gebieden nauwkeurig konden worden geïdentificeerd. Dit maakte het mogelijk om behandelingen specifiek toe te passen en de ziekte beter te beheersen. De drones bewezen een effectieve oplossing te zijn voor de uitdagingen van Phytophthora.

De resultaten van het project tonen aan dat drones een uitstekende manier zijn om ziekten zoals Phytophthora gericht te behandelen. De inzet van deze technologie verbetert niet alleen de rentabiliteit door het terugdringen van gewasverliezen, maar verlaagt ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk. Dit bevordert een duurzamere tuinbouw en genereert kennis die ook toepasbaar is op andere gewassen en regio's met vergelijkbare uitdagingen.

Voor meer informatie: www.gopasociafruit.com

Publicatiedatum: