Het Peruaanse druivenseizoen is goed op weg en de druiven van het land staan hoog aangeschreven in veel regio's over de hele wereld, waaronder Noord-Amerika en Azië. Ondertussen is het seizoen in Chili ook positief van start gegaan. Terwijl de Zuid-Amerikaanse druiven een sterke vraag hebben vanuit Noord-Amerika, is de vraag vanuit Azië de afgelopen jaren afgenomen.
Robuuste vraag vanuit de VS
De Amerikaanse vraag naar Peruaanse druiven is de afgelopen jaren robuust geweest, met een consistente prijsstelling en vloeiende bewegingen. "Het behoud van kwaliteit blijft echter cruciaal om deze groei te ondersteunen," zegt Dalton Dovolis van IPG. In Peru hadden noordelijke regio's zoals Piura te kampen met droogte die zowel de kwaliteit als het volume beïnvloedde. Als gevolg hiervan is de totale omvang van de teelt in Noord-Peru met naar schatting 20 tot 30 procent gedaald, wat leidde tot vertragingen en een grotere vraag toen de oogst in de zuidelijke regio Ica begon. "De kwaliteit van Ica ziet er uitzonderlijk goed uit en belooft een succesvolle oogst voor zowel de Noord-Amerikaanse als de Aziatische markt met prachtige groene en rode pitloze druiven, evenals zwarte pitloze en rode druiven," aldus Dovolis. Vanuit Peru brengt IPG variëteiten zoals Sweet Globe™, Autumncrisp®, Crimson, Sweet Celebration™, Jack Salute™, Allison, Timco™, Scarlotta en Red Globe.
Autumn Crisp en Sweet Globe groene druiven.
Export naar Azië
De uitdagingen in Noord-Peru hebben geleid tot een aanzienlijke vermindering van het percentage Peruaanse druiven dat dit seizoen naar Azië wordt verscheept. Andere omstandigheden spelen ook een rol in de daling. "De hoge prijzen van dit seizoen, gedreven door de sterke vraag uit de VS en dure zeevracht, hebben Peruaanse druiven minder toegankelijk gemaakt voor Aziatische markten," aldus Dovolis. Daarnaast beperken de hoge luchtvrachtkosten (tot $5/kg) en het beperkte luchtprotocol voor markten als Vietnam vanuit Peru de concurrentiepositie ten opzichte van andere druiventelende landen zoals Zuid-Afrika. "Desondanks is er nog steeds een constante vraag naar Peruaanse druiven van topkwaliteit in Azië, omdat eersteklas producten altijd een markt vinden, ongeacht de prijsdruk." Dovolis is ervan overtuigd dat de Peruaanse Ica-regio aan de hoge eisen van zowel de Aziatische als de Amerikaanse markt kan voldoen. "Per slot van rekening blijft Peru, samen met de VS, de benchmark voor kwaliteit en visuele aantrekkingskracht, vaak beschouwd als de 'koning' van premium druiven."
Chileense druifseizoen op dreef
Ondertussen is het Chileense druivenseizoen ook aan de gang in de Copiapó Vallei en in week 51 en 52 wordt verwacht dat de oogst in de Vicuña-Ovalle regio zal beginnen. De regio's Aconcagua en Spith zullen volgen en beginnen rond week 1 of 2, wat normaal is. De Chileense sector verwacht 65 miljoen kisten, met een toenemende beschikbaarheid van groene variëteiten zoals Sweet Globe en Autumn Crisp, die de rode variëteiten overheersen. Red Globes zullen naar verwachting ongeveer negen miljoen kisten bereiken, waarbij de oogst in week 3 of 4 begint. Het eerste schip uit Chili zal volgens de planning in week 51 in de VS aankomen. Dit jaar debuteert een nieuwe systeemaanpak voor Noord-Chileense druiven. Dit protocol maakt fytosanitaire gasbehandeling overbodig, waardoor de kwaliteit verbetert en de kosten dalen. IPG stuurt de meeste Chileense druiven naar de VS, maar sommige premium lijnen worden ook verscheept naar Korea, Japan, Vietnam en andere Aziatische bestemmingen.
Al met al stuurt IPG ongeveer 60 procent van de druiven uit Zuid-Amerika naar de VS en ongeveer 40 procent naar Azië. De belangrijkste Aziatische bestemmingen zijn Vietnam, Thailand, Taiwan, Hong Kong, Korea, Japan en Singapore. "Terwijl Azië en de VS verschillende voorkeuren hebben voor de kwaliteit van de druiven, willen we hetzelfde kwaliteitsniveau dat in Azië gevraagd wordt ook naar de Amerikaanse markt brengen."
Op de foto van links naar rechts: Carla Robles van IPG Peru, Emilio Nicolini van Sun Fruits Exports en Dalton Dovolis van IPG.
Trage vraag uit Azië
Aziatische markten staan bekend om hun strenge kwaliteitsnormen, waarbij de grootste bes met een optimale grootte, kleur, knapperigheid en smaak vereist is. Hoewel Zuid-Amerika aan deze normen kan voldoen, is de vraag vanuit Azië de afgelopen jaren afgenomen. Dit is grotendeels te wijten aan het trage economische herstel na de coronapandemie en de stijgende kosten en inflatie bij de oorsprong. Veel markten geven nu de voorkeur aan goedkopere opties, zoals Chinese en Zuid-Afrikaanse druiven, die beter betaalbaar en verhandelbaar zijn, vooral voor gezinnen die financieel onder druk staan. "Als gevolg hiervan blijft Zuid-Afrika het waardegedreven segment van de Aziatische markt domineren." Deze ontwikkeling in combinatie met inflatie, gestegen arbeidskosten en algemene prijsuitdagingen heeft de Amerikaanse en Peruaanse druiven minder concurrerend gemaakt in Azië.
Concurrentie uit China
"Helaas heeft China de afgelopen vier tot vijf jaar in veel Aziatische landen een aanzienlijk marktaandeel veroverd." China, ooit een belangrijke afnemer van Amerikaanse druiven, is in toenemende mate een concurrent geworden die veel van dezelfde speciaal veredelde variëteiten kweekt die oorspronkelijk exclusief waren voor telers in de VS. Door deze verschuiving is de vraag naar Amerikaanse druiven afgenomen en de concurrentie toegenomen. "Bij IPG zetten we ons in om een deel van het marktaandeel terug te winnen dat ooit in Azië in handen was van de VS, Peru en Chili, en om onze telers te ondersteunen met innovatieve strategieën om tegemoet te komen aan de veranderende marktomstandigheden."
Jaarlijks verwerkt IPG onder andere ongeveer 1,5 miljoen kartons druiven uit de VS tijdens het binnenlandse seizoen voor export en binnenlandse levering. Buiten het seizoen beheert het bedrijf nog eens 1,5 miljoen kartons druiven uit Zuid-Amerika, met name Peru en Chili, voor import en export.
Voor meer informatie:
Dalton Dovolis
IPG
Tel: +1 831 754 9740
[email protected]
www.internationalproducegroup.com