Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelmarktrapport week 50-51:

"Eerste Cyprische Annabelle en Spunta aangekomen

Voor consumptieaardappelen veranderde er weinig op de Duitse markt: de vorige selectie van variëteiten bleef ongewijzigd en omdat vraag en aanbod voldoende in evenwicht waren, bleven de prijzen meestal op het niveau van de week ervoor. De eerste vroege consumptieaardappelenrassen Cyprische Annabelle en Spunta arriveerden. In München waren ze te hoog geprijsd voor een goede afzet. In Berlijn daarentegen kochten de klanten graag ondanks de stevige prijzen.


In het verkoopseizoen 2023/24 was bijna zeven miljoen ton aardappelen beschikbaar voor huishoudelijk gebruik. Ongeveer 76 procent hiervan werd geconsumeerd als voedsel: dit kwam neer op 63,5 kilogram per persoon (2022/23: 55,7 kilogram). Dit is de hoogste aardappelconsumptie per hoofd van de bevolking in twaalf jaar, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Bundeslandwirtschaftliches Informationszentrum (BZL).

Hogere opbrengst ondanks slechtere oogstomstandigheden
In 2023 oogstten Duitse aardappeltelers ongeveer 11,6 miljoen ton aardappelen op 264.700 hectare. Vergeleken met het voorgaande jaar steeg de opbrengst van 40,1 naar 43,8 ton per hectare. Uitdagingen zoals vorst en zeer natte velden hadden een regionale impact op de aardappeloogsten en leidden tot een verhoogd risico op Phytophthora. De aanpassing van de oogstomstandigheden, zoals later oogsten of het gecontroleerde gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zou de reden kunnen zijn voor de hogere opbrengst in vergelijking met 2022. De zelfvoorzieningsgraad bedroeg 153% in het verkoopseizoen 2023/24 (2022/23: 157%).

NRW:
De markt voor consumptieaardappelen in Noordrijn-Westfalen is stabiel. Verwacht wordt dat de kerstactiviteiten de verkoop verder zullen stimuleren. De markt voor industriële aardappelen blijft stevig. REKA noteert een prijs van 1,50 tot 2,50 euro/100 kg, afhankelijk van het ras.

Brandenburg:
De aardappelopbrengst in Brandenburg bedroeg dit jaar 39,14 ton per hectare. De oogst was daarmee bijna 15% hoger dan in 2023 en 26% boven het langetermijngemiddelde (2018 tot 2023), aldus het statistisch bureau van Berlijn en Brandenburg. Alleen in 2014 was de opbrengst nog hoger (42,81 ton per hectare). De aangevulde bodemwaterreserves en de gunstige groeiomstandigheden voor wortelgewassen hadden een positief effect op de oogst.

In 2024 werd 417.200 ton aardappelen geoogst op ongeveer 10.700 hectare in Brandenburg. Dit was 70.500 ton meer dan het jaar daarvoor. Tegelijkertijd lag dit oogstvolume 83.100 ton boven het langetermijngemiddelde (2018-2023). De meeste aardappelen werden geteeld in het district Teltow-Fläming met 3.400 hectare, 2.200 hectare in het district Ostprignitz-Ruppin en 1.800 hectare in Prignitz.

Sleeswijk-Holstein:
De kerstactiviteiten in de foodretail trekken slechts aarzelend aan. Er worden speciale winkelacties georganiseerd om de vraag te stimuleren. Het aanbod blijft in lijn met de vraag, hoewel tussenvoorraden nog steeds worden afgevoerd. Daarnaast zijn er nog steeds partijen waarbij de voorraad kritisch is. Het sorteerproces vermindert het aanbod. De prijsklasse blijft relatief hoog door de verschillende kwaliteitsniveaus. Hoewel de vraag in de kerstweek waarschijnlijk toeneemt, worden er op producentenniveau nauwelijks merkbare prijsstijgingen verwacht. De export blijft volgens berichten doorgaan in het hele land. Tegelijkertijd zijn er al importen van kwaliteitsgoederen uit Frankrijk.

Nedersaksen:
"Het aangeboden volume consumptieaardappelen kan dankzij de gestage export goed afgezet worden", aldus het laatste marktbericht van Heidesand eG. Ondertussen variëren de kwaliteiten sterk en moeten ze in sommige gevallen intensief worden verwerkt. Dit is ook te zien aan het hoge aantal uitgaande aardappelen tijdens de verwerking.

Hessen:
In de deelstaat Hessen zijn er geen prijswijzigingen ten opzichte van de vorige week.

Saksen:
Ook in Saksen zijn de aardappelprijzen onveranderd gebleven ten opzichte van de voorgaande week.

Beieren:
Momenteel bedreigen de nieuwe ziekten Stolbur en SBR in Beieren de aardappel- en bietenteelt. Aangezien er nog geen concrete gewasbeschermingsstrategieën zijn, moeten alle krachten worden gebundeld en moet er snel actie worden ondernomen. Op 26 november 2020 ging de aardappel- en suikerindustrie daarom in op een uitnodiging aan het Beierse ministerie van Landbouw om de dramatische situatie te beschrijven.

Publicatiedatum: