De vraag naar citrus op de Duitse markt was ook zeer positief in de week na Sinterklaas. Het winterse weer speelde uiteraard een rol, en de verbeterde kwaliteit vergeleken met de week ervoor vergrootte de belangstelling. Volgens de BLE was er voldoende aanbod om aan de vraag te voldoen. Bij clementines waren de Spaanse aanbiedingen het meest dominant, met name de Clemenules en Oronules. In sommige gevallen werden Griekse zendingen bekritiseerd vanwege het hoge aantal pitten, wat de verkoop negatief beïnvloedde. Italiaanse producten werden vaak met blad aangeboden, wat ze aanzienlijk duurder maakte dan de concurrentie. De Marokkaanse import kreeg meer aandacht en was de goedkoopste in het clementineassortiment, hoewel de kwaliteit soms te wensen overliet.
Partijen mandarijnen uit het buitenland waren bijna volledig verdwenen, met alleen nog enkele Peruaanse leveringen. Aan de andere kant namen de leveringen uit Italië licht toe. In Frankfurt waren Tacles moeilijk te pellen, maar de smaak was overtuigend. Ook in Berlijn waren er enkele zeer smakelijke Tacles (een zogenaamde bloedclementine, een kruising tussen een Tarocco-sinaasappel en een clementine) in de aanbieding. De Satsuma's kwamen voornamelijk uit Turkije, en hun smaakeigenschappen voldeden over het algemeen aan de verwachtingen.
Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.
Appelen
Elstar, Boskoop, Jonagold en Braeburn uit Duitsland vormden de basis van het assortiment. Ook Tenroy en Wellant speelden een belangrijke rol. Vanuit Italië stroomden vooral Red Delicious en Golden Delicious binnen, terwijl Granny Smith en Royal Gala het assortiment aanvulden. Van tijd tot tijd verlaagden de handelaren hun eerdere eisen een beetje om de omzet te versnellen.
Peren
Er waren geen grote hoogtepunten in de handel. Zoals voorheen domineerden Italiaanse en Turkse leveringen de handel. Zendingen uit Nederland en België vulden dit aan. Binnenlandse leveringen waren voornamelijk Xenia, Conference en Alexander Lucas. Prijsveranderingen ten opzichte van de vorige week waren zeldzaam.
Druiven
De import uit Peru domineerde duidelijk. Daarnaast waren vooral Brazilië, Turkije en Namibië betrokken bij de transacties. Partijen uit Zuid-Afrika speelden slechts een ondergeschikte rol. Over het algemeen was de handel vrij rustig.
Sinaasappelen
De Spaanse Navelina domineerde de sinaasappelmarkt. Salustiana van dezelfde oorsprong maakte het assortiment compleet. De meerderheid van de Navelsinaasappelen kwam uit Italië. De eerste Italiaanse Moro-sinaasappelen verschenen in het bloedsinaasappelsegment, maar hun kwaliteit was niet helemaal overtuigend.
Citroenen
De Spaanse Primofiori domineerden en waren soms ongeëvenaard op de markt. Enterdonato en Mayer citroenen kwamen uit Turkije. Invoer uit Zuid-Afrika, Griekenland en Italië had een aanvullend karakter.
Bananen
Het aanbod was voldoende aangepast en de vraag was selectief gestegen door het weer. Handelaren hadden slechts zelden reden om hun eerdere vraag aan te passen.
Bloemkolen
Franse partijen kenmerkten de markt. Italiaanse partijen volgden in kwantiteit. In sommige gevallen was de kwaliteit niet altijd overtuigend; in München bijvoorbeeld werd een te kleine bloem bekritiseerd in het Italiaanse aanbod.
Sla
Spaanse producten domineerden de markt voor ijsbergsla. In Berlijn dwong een overaanbod handelaren om hun prijzen te verlagen om voorraden te voorkomen. In München werd een vergelijkbare prijsdaling waargenomen, waardoor het gemakkelijker werd om producten te plaatsen. De gekleurde salades kwamen voornamelijk uit Frankrijk en Italië.
Komkommers
De verkoop van komkommers werd gekenmerkt door Spaanse leveringen. Er waren ook extra leveringen uit Griekenland, België en Nederland. Qua kwaliteit was het Spaanse aanbod niet altijd overtuigend, waardoor soms speciale prijzen moesten worden gevraagd om de goederen binnen te krijgen.
Tomaten
De ronde tomaten werd gedomineerd door Marokkaans fruit, dat zwakke punten vertoonde in termen van conditie en daarom vaak met korting moest worden verkocht. De prijzen van Spaanse en Belgische concurrenten bleven daarentegen meestal constant. Partijen uit België, Spanje en Nederland overheersten in het trostomatensegment.
Paprika's
Het assortiment bestond uitsluitend uit Spaans, Turks en Marokkaans aanbod. Met een positieve vraag en een beperkt aanbod werden Spaanse partijen duurder in Hamburg en Berlijn. In München bleef de belangstelling beperkt door de hoge waarderingen.
Bron: BLE