Tholen - Bij Grappe de Raisins zijn de voorbereidingen richting het einde van het jaar in volle gang. Eind deze week zal de echte kerstdrukte losbarsten bij de groenten- en fruitspeciaalzaak. "Het is een van onze drukste periodes. De zomer is hier aan de kust misschien nog wel de drukste, maar nu zien we toch ook zeker een piek. Wat uitdagend is, want het is niet meer evident om mensen te vinden om die drukte op te vangen", vertelt Jan Hannon, zaakvoerder van de speciaalzaak uit Knokke-Heist.
Bij Grappe de Raisins, dat naast verse groenten en fruit ook kazen, charcuterie en bereide maaltijden in het assortiment heeft, blijkt wel dat er rond deze periode meer andere producten in de belangstelling van de consument komen. "Het mag allemaal iets feestelijker en specialer natuurlijk", legt Jan uit. "Mensen kunnen en willen uitpakken. Wij doen daardoor bijvoorbeeld wat extra inspanning om alle soorten exoten in het assortiment te hebben, zodat men keuze heeft. Daarnaast komen de truffels eraan, wat altijd een blikvanger is richting het einde van het jaar. Daarmee gaat wel gepaard dat de grotere vraag ook de prijzen gelijk mee omhoog trekt. Voor de levering van deze week betaal ik 30 procent meer dan vorige week, maar dat is ieder jaar zo. Iedereen heeft het erover. Horeca heeft het nodig, dus de prijs wordt omhoog gedreven."
Druiven, peren en witlof
Naast de bijzondere producten ziet Jan ook dat er altijd enkele hardlopers blijven in het assortiment. "Voor grote volumes denk ik toch gelijk aan Italiaanse seedless druiven. Die gaan heel hard. Ze zijn ook super van kwaliteit, dus wordt het veelvuldig opgepikt. Gelukkig komt er deze week nog een container binnen in Brussel, waardoor we ze volgende week ook nog hebben. Daarnaast zijn ook de Franse Doyenne du Comice peren heel lekker dit jaar en komen de eerste Dominicaanse Charentais meloenen eraan. Ik heb ze al kunnen proeven. Die zijn bijzonder smaakvol. Ten slotte blijft grondwitloof in Belgiƫ altijd populair richting de feestdagen. We hebben ze altijd wel in de periode dat het beschikbaar is, maar de verkoop stijgt fors richting het einde van het jaar. Het is stuk duurder product dan op watercultuur, maar voor de feestdagen is men bereid extra te betalen voor een kwaliteitsproduct."
Genoeg te doen in Knokke-Heist rond deze periode dus, maar de ondernemer ervaart toch steeds vaker uitdagingen in het vinden van geschikt personeel. "We hebben nu een paar zieken en we zitten al licht in de medewerkers, waardoor het soms wel flink behelpen is. Dat zal iedereen ervaren, denk ik. Het is namelijk een certitude dat sinds corona de work-life balance van mensen zo veel belangrijker is geworden. Men wil niet meer fulltime werken of op bepaalde momenten, wat wij mee moeten nemen in onze zoektocht naar personeel. Dan heb je ook nog dat wij hier aan de kust met weekendwerk zitten. Dit maakt het allemaal niet makkelijker."
Mag allemaal wat lichter
Toch blijft Jan positief. "Ik hou wel van een uitdaging", lacht hij. "Dat je extra mensen nodig hebt, betekent dat je het druk hebt, wat voor een speciaalzaak niet zo slecht is natuurlijk. Tijdens corona was die drukte door het dak gegaan, maar het is daarna ook wel gebleven. Ik denk sowieso dat het een blijvertje is. Er zijn minder speciaalzaken over, dus de koek wordt ook over minder verdeeld. Dan heb je gewoon meer werk. Ik heb de cijfers van 2024 nog niet, maar ik weet vrij zeker dat we van een topjaar kunnen spreken."
Of de ondernemer dan ook nog nieuwe trends ziet dit jaar? "Convenience blijft natuurlijk echt groeiende, maar we zien wel dat het allemaal wat lichter en natuurlijker mag. Minder sauzen of vettigheden. Dat is niet per se iets van dit jaar, maar dat is een trend die zich in de afgelopen jaren heeft doorgezet. Ik merk in ons clienteel dat we behoorlijk wat jonge mensen trekken. Deze dertigers hebben ook een ander verwachtingspatroon. Wel convenience, maar het mag dus allemaal wat lichter en natuurlijker in bijvoorbeeld salades", besluit Jan.
Voor meer informatie:
Jan Hannon
Grappe de Raisins
Emile Verhaerenlaan 20-22
8300 Knokke-Heist (Belgiƫ) - Zoute
Tel.: +32 (0)50 63 17 17
[email protected]
www.grappederaisins.be