Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michiel Vermeiren (Coöperatie Hoogstraten):

"Volumes belichte winterteelt overstijgen voor het eerst weer pre-corona niveau"

Tholen - Het is nog niet zo lang geleden dat bij de meeste bedrijven de belichte teelt in de winter nagenoeg volledig stil viel door de energiecrisis. Destijds kwamen er vragen op of er ooit nog belichte teelt in de winter zal zijn of dat er enkel een lokale aardbei of tomaat in de zomer beschikbaar zou zijn. De jaren die volgden, hebben deze vragen snel beantwoord en bewezen dat men in de winter juist meer en meer op zoek gaat naar een lokale aardbei. Zo ook bij Coöperatie Hoogstraten, waar dit jaar de winterteelt het niveau van pre-corona overstijgt. "Deze winter komen we dus met een 8-tal telers en in totaal ongeveer 14,5 hectare in productie. Dit sluit aan bij de behoefte, want we zien meer en meer een schakeling in vraag van importfruit naar lokale aardbeien. Voor de productzekerheid, duurzaamheid maar ook voor de smaak", vertelt Michiel Vermeiren van Coöperatie Hoogstraten.

"We hebben tot nu toe een mooie aanvoer gehad", gaat hij verder. "We hebben weken gehad waarbij we 360 ton aardbeien binnen kregen, maar we zien nu dat het stilletjes aan minder en minder wordt. Twee weken geleden werkten we dan nog met zo'n 260 ton en vorige week kwamen we uiteindelijk op zo'n 140 ton. Van 360 naar 140 is natuurlijk wel een heel pak minder, maar dat komt omdat er al wat najaarsteelten geruimd worden. Bovendien gaat het personeel deze dagen terug naar het thuisland om de feestdagen daar door te brengen. Het is ook traditioneel het moment dat we zien dat de producties wat minderen."

"Ik verwacht dat ze richting het nieuwe jaar nog wel iets lager zullen worden, waarna we vanaf midden januari weer een stijging zullen zien. Dan komen er verschillende afdelingen tegelijk in productie. Nu is er al wel een deel gestart en daar komen er in de loop van januari een aantal bij, waarmee we genoeg volume zullen hebben om de contracten en daghandel in stand te houden. Qua variëteiten is het voor nu nog een klein deel Elsanta van de belichte najaarsteelten, die bij sommige telers nog tot Nieuwjaar door zal lopen. Maar vanaf januari/februari zal de Sonata uitsluitend het ras zijn die we in de handel brengen."

Daghandel en contracten
De daghandel via de klokverkoop gaat gedurende de winter namelijk gewoon door bij de coöperatie. "We laten de klok na nieuwjaar doorlopen op maandag, woensdag en vrijdag, maar daarnaast hebben we ook een deel van het volume in contracten zitten. Alles in de daghandel zetten, is met de kost van dit type teeltsysteem in de winter een te groot risico. We proberen de klok dan te ondersteunen waardoor het voor telers realistisch is om in de winter door te telen en de handel zekerheid heeft van product via de klok of op contract."

En dat verloopt goed, zo geeft Michiel aan. "We zien dat er een goede vraag is gebleven gedurende de winter tot nu toe. De contractbasis is iets groter dan andere jaren door de uitbreiding in ons winterareaal, maar we verkopen ook nog mooie volumes op de klok. Die vraag komt voornamelijk uit het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. We merken namelijk dat winkelketens de beslissing durven nemen om geen importaardbeien meer te hebben liggen. Ze willen niet invliegen, maar kiezen voor lokaal. Daarnaast is productzekerheid ook een element geworden waardoor bepaalde klanten onze kant op zijn gekomen,. De beschikbaarheid en leveringsbetrouwbaarheid van product uit het zuiden is anders dan enkele jaren terug waardoor klanten kiezen voor meer betrouwbare leveringen van dichtbij. De klok blijft ons leidend verkoopinstrument waardoor we ons niet voor 100 procent indekken met contracten, maar voor een bepaald volume in dit moment van het seizoen is het een mooie oplossing."

Aardbeitraktatie op de radio
En dat de Hoogstraten aardbeien ook in deze koude dagen in de smaak valt, blijkt uit recente media aandacht op de Belgische radio. "Ja, dat ging om een van de presentatoren van Studio Brussel, Thibault Christiaensen. Hij komt uit Hoogstraten en op de radio wordt wel vaker de link gelegd met de "koninginnen van Hoogstraten". Hij heeft vroeger ook nog vakantiewerk gedaan op de Coöperatie. In de ochtendshow had hij een weddenschap verloren en als tegenprestatie moest hij elke luisteraar die in de uitzending terecht kwam trakteren op Hoogstraten aardbeien. Dat was wel een grappig moment, maar ook mooi om zo weer even onder de aandacht te komen. Ook zodat men ziet dat er in deze periode ook hele lekkere lokale aardbeien beschikbaar zijn. Via sociale media lazen we dat dit voor veel luisteraars onbekend was. De presentatoren waren ook verrast over hoe zoet ze waren. Dat is de Sonata. Die ruikt heerlijk en geeft je al snel een lentegevoel in donkere dagen, dus het was leuk om te laten zien dat we jaarrond een goede productie hebben."

Een goede afsluiting van 2024 dus voor Coöperatie Hoogstraten, waarbij er ook al met een schuin oog naar 2025 werd gekeken. "Dan staat namelijk het International Strawberry Congress weer op het programma van 17 tot en met 20 september. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang."

Voor meer informatie:
Michiel Vermeiren
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
2320 Hoogstraten, België
Tel.: +32 33 40 02 11
[email protected]
www.hoogstraten.eu