Een heel jaar werk is gericht op ruwweg twee maanden van het jaar, wanneer de teeltbedrijven in de Aussenkehrvallei in Namibië hun fruit verpakken om de lucratieve markt voor Kerst in Europa en het VK te bevoorraden.
Wijngaarden voor tafeldruiven in de Aussenkehr vallei in Namibië
De impuls om zo snel mogelijk te verpakken was groot dit jaar, gezien de vraag van de markten, en de Namibische druivenoogst begon op tijd. Er was ook een scherpere focus op de Namibische haven van Walvis Bay voor lokale druiven, in plaats van ze per vrachtwagen over de grens naar de Zuid-Afrikaanse haven in Kaapstad te brengen.
Een aantal Namibische teeltbedrijven hebben hun wijngaarden al helemaal geoogst, terwijl andere hun laatste cultivars van de vroege variëteiten waarin de regio is gespecialiseerd, binnenhalen.
"Het is een normaal seizoen geweest met een uitstekende kwaliteit," merkt Kobus Bothma op, uitvoerend directeur van Capespan Namibië. "Op dit moment ligt het seizoen ongeveer vijf dagen voor op het vorige seizoen. De kwaliteit is uitstekend, beter dan vorig seizoen."
De druiven worden zeer snel ingepakt, elke dag aanzienlijke volumes, voegt hij eraan toe, en de laatste teeltbedrijven van Aussenkehr zullen binnen twee weken door al hun blokken heen zijn. "Het weer was erg gunstig tijdens de oogst. We hadden slechts 0,5 mm regen, wat geen enkel effect had op de verpakking of de kwaliteit."
De druivenoogst in Orange River zal naar verwachting tot eind januari duren, terwijl de oogst in de Western Cape is begonnen.
Voor meer informatie:
Kobus Bothma
Capespan Namibië
www.capespan.com