Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Crea 105 biedt productiviteit en schurftresistentie

Italiaanse appelsector op zoek naar innovatieve rassen

De Italiaanse appelsector zit midden in een periode van vernieuwing. Volgens Giovanni Zanzi van boomkwekerij Vivai F.lli Zanzi uit Ferrara zal de vraag naar biologische en residuvrije appelen op de korte en middellange termijn blijven groeien. "Daarvoor hebben we rassen nodig die bestand zijn tegen de belangrijkste plagen", legt hij uit. "Ik verwacht geen toename van het areaal, maar wel een vervanging van oude rassen. Er is nog veel te vernieuwen, en we hebben rassen die perfect passen bij deze behoefte aan innovatie."

Enrico, Riccardo en Giovanni Zanzi

Schurft, meeldauw en bladluis zijn de drie grootste uitdagingen in de appelteelt. Deze kunnen steeds minder met gewasbeschermingsmiddelen worden bestreden en vragen daarom om nieuwe rassen. "Onze Crea 105 doet het bijvoorbeeld erg goed tegen schurft. In onze proefvelden in Ferrara werden andere rassen, die vlakbij werden geteeld, in 2024 zwaar aangetast door schurft. Maar Crea 105 bleef bijna volledig onaangetast", vertelt Zanzi.

"Een opvallend kenmerk van dit Italiaanse ras is dat de appelen stevig aan de boom blijven hangen. Zelfs als je de oogst een paar dagen uitstelt, blijven de vruchten in perfecte staat. Bovendien verloopt de afbraak van zetmeel heel langzaam", legt Zanzi uit.

De Crea 105 appel

De lange geschiedenis van dit ras onderstreept de zorgvuldigheid waarmee het is ontwikkeld. Het begon in 1989 met een kruising tussen Lady William en Forum, uitgevoerd door het CREA-onderzoekscentrum voor olijf-, fruit- en citrusgewassen in Forlì. De uiteindelijke selectie vond in 1997 plaats in Magliano di Forlì, onder leiding van Walther Faedi, Mauro Bergamaschi en Gianluca Baruzzi.

Giovanni Zanzi

"In Piëmont wordt Crea 105 al op meerdere hectares geteeld, en de resultaten zijn uitstekend", vertelt Zanzi. "Het ras is erg productief, maar onderscheidt zich vooral door zijn dieprode, gestreepte kleur, grote maatvoering en de smaak. Eind december meten we een Brixwaarde van 17,5 en een hardheid van 7,5. De appelen blijven sappig, knapperig en heerlijk aromatisch."

Zanzi benadrukt dat het ras de behoeften van zowel telers en handelaren als consumenten vervult. "We geloven in deze appel sinds de eerste proeven, en we blijven hem verder testen. Experimenteren zit in ons DNA. Het is een ras dat iedereen in de keten tevreden stelt."

Voor telers biedt Crea 105 hoge opbrengsten zonder beurtjaren, gemiddelde tot grote maten (75+), en een opbrengst van 60-70 ton per hectare. Er is weinig uitval, omdat de appel geen last heeft van scheuren rond de kelk of oxidatie. De oogst vindt plaats in de laatste week van oktober, ongeveer tien dagen na Fuji, in regio's zoals Romagna.

Voor handelaren is de lange houdbaarheid van Crea 105 een groot voordeel. De appel behoudt zijn smaak en textuur en valt op door de dieprode kleur en uniforme uitstraling. Dankzij deze eigenschappen heeft Crea 105 alles in huis om een succes te worden in de moderne appelmarkt.

Voor meer informatie:
Vivai F.lli Zanzi
Via del Gorgo 137
Loc. Gorgo di Fossanova San Marco
44124 Ferrara – Italië
Tel: +39 (0)532 719072
[email protected]
www.vivaizanzi.it