Het citrusseizoen is in volle gang, maar veel spelers in de sector merken op dat de vraag traag verloopt. Tegelijkertijd kijken ze met spanning uit naar de impact van de eerste ladingen Egyptisch citrus, voornamelijk sinaasappelen, die onderweg zijn naar Europese havens.
"Op dit moment is het lastig te voorspellen wat de komende maanden gaat brengen", zegt een handelaar. "In Spanje hebben we voldoende sinaasappelen om aan de huidige vraag te voldoen, zeker wat kleine maten betreft, maar de markt ligt stil. Niet alleen voor Spaanse producten, maar ook voor sinaasappelen uit Marokko en andere landen. Bedrijven die werken met supermarktprogramma's kunnen hun volumes kwijt, maar voor de rest is het een moeilijke situatie."
Volgens hem zoekt iedereen naar excuses als de markt niet werkt. "We hebben het al gehad over de kwaliteit van het fruit door de regen, het gebrek aan kou of de invloed van de feestdagen. Maar hoe dan ook, de verwachte vraag blijft uit."
Op 1 december ging de Egyptische sinaasappelexport officieel van start. Toch begonnen de meeste exporteurs pas rond 7 december met verschepingen. Wanneer deze volumes Europa bereiken, zal duidelijk worden of de markt deze hoeveelheid aankan. Interessant genoeg richten veel Egyptische exporteurs zich dit jaar op verre markten buiten Europa, zoals Canada en Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië en Brazilië. Ook naar Azië worden er ondanks logistieke beperkingen met de situatie in de Rode Zee zendingen gedaan."
"Egypte heeft enorme vooruitgang geboekt in de teelt. Ze hebben woestijngebieden omgevormd tot vruchtbare tuinbouwgrond en zijn commercieel professioneler geworden", legt de handelaar uit. "Toch blijft de prijsdruk groot, mede door investeerders die de export vooral zien als een manier om aan buitenlandse valuta, zoals euro's of dollars, te komen. Dit houdt de prijzen laag en beïnvloedt de markt negatief."
De situatie blijft onzeker. Vorig jaar waren sommige handelaren optimistisch over Egyptische Navelsinaasappelen en haalden ze die zelfs naar Spanje. "Maar dat bleek geen succes en dit jaar lijkt het nog minder interessant", merkt de handelaar op. Toch groeit Egypte sterk in de teelt van Valencia sinaasappelen. "Daar moeten we rekening mee houden, want op het gebied van prijs en arbeidskosten kunnen we niet met hen concurreren. Zelfs Marokko kan dat niet meer."
Nieuwe fabrieken voor sinaasappelconcentraat in Egypte
Een opvallende ontwikkeling is dat Egypte snel inspeelt op de situatie in Brazilië en Florida, waar de teelt van sinaasappelen en de productie van sinaasappelsap daalt door HLB (citrusgreening). "Egypte bouwt momenteel zeven nieuwe fabrieken voor de productie van sinaasappelconcentraat. Dit jaar merken we daar nog weinig van, maar in de komende jaren zal een groot deel van de Valencia sinaasappelen die voorheen naar Europese fabrieken gingen, in Egypte blijven. Tot nu toe was die handel goed voor enkele duizenden containers per jaar naar Spanje."