De voorbije jaren zijn pepers zoals habanero en Thai chili uitgegroeid tot belangrijke exportproducten voor de Dominicaanse Republiek. Vooral tijdens de wintermaanden in de VS, wanneer lokale telers daar niet kunnen voldoen aan de vraag, zijn deze gewassen van grote waarde.
Volgens Randolph Guerra, voorzitter van KPL Agro, heeft de sector een flinke groei doorgemaakt. "Onze export is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, mede dankzij onze ervaring en de GlobalGAP-certificering. Dit heeft nieuwe deuren geopend", vertelt Guerra. Op dit moment verzendt het bedrijf wekelijks tussen de 4.500 en 6.800 kilo pepers, voornamelijk naar de VS en Canada. "Kwaliteit en consistentie zijn daar essentieel."
Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen. "De constante regenval van de afgelopen maanden heeft de teelt flink beïnvloed", zegt Guerra. Daarnaast maakt een tekort aan arbeidskrachten het oogsten lastig. Dit probleem is verergerd door migratiebeperkingen voor Haïtiaanse werknemers. "Vandaag hebben we de oogst niet kunnen voltooien door een tekort aan personeel", voegt hij toe.
Om de versheid te garanderen, kiest KPL Agro voor luchttransport. "Deze aanpak zorgt ervoor dat de pepers binnen een dag op hun bestemming aankomen. Maar de hoge kosten blijven een uitdaging", legt Guerra uit.
De grootste concurrenten in de markt voor pepers zijn:
- Mexico, met jaarronde oogst en een gevestigde marktpositie;
- Vietnam en andere Aziatische landen, die gespecialiseerd zijn in pepers zoals Thai chili;
- Nederland, dat zich met hypermoderne kasteelt richt op de Europese en Canadese markt;
- Verenigde Staten, die evenwel te kampen hebben met hoge arbeidskosten en stedelijke uitbreiding, vooral in het zuiden van Florida.
De dalende productie in de VS biedt kansen voor exporteurs zoals de Dominicaanse Republiek. "Er zijn tekorten. Men is er afhankelijk van import, vooral in de winter", legt Guerra uit.
De prijzen voor pepers variëren sterk. "In de VS ligt de groothandelsprijs voor gemengde habanero's momenteel tussen de $30 en $34 per karton. Thai chili haalt zelfs prijzen tot $40, afhankelijk van de haven, het volume en de klantrelatie", vertelt Guerra.
De Europese markt biedt groeipotentieel, maar kent ook uitdagingen. "We hebben al habanero naar Spanje geëxporteerd, maar telers in Almería boden scherpere prijzen." Toch ziet Guerra kansen, waarbij hij het belang benadrukt van internationale beurzen, zoals Fruit Logistica in Berlijn, om nieuwe zakelijke relaties aan te gaan. Komende februari is KPL Agro er standhouder (paviljoen 25, stand B61).
Om concurrerend te blijven, zet KPL Agro in op duurzaamheid. "We gebruiken zonne-energie voor druppelirrigatie en werken aan productdiversificatie, bijvoorbeeld met okra", besluit Guerra.
Voor meer informatie:
Randolph Guerra (voorzitter)
KPL Agro
Tel: +1 608-239-9316
[email protected]
www.kplagro.com