Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge winkelprijzen remmen citrusconsumptie

"De markt neemt de beschikbare hoeveelheden fruit niet op", vertelt Luciano Latorraca, eigenaar van Patemisco, een Zuid-Italiaans bedrijf dat clementines en Navel sinaasappelen teelt en op de markt brengt. "Dat komt doordat het evenwicht tussen de prijs die de telers krijgen en de prijzen in de winkels is verdwenen. Een voorbeeld? Op dit moment verkopen telers Comune clementines voor voor €0,20 per kilo, terwijl die tegen €2,00 per kilo in de schappen liggen."

"Gezinnen kunnen het fruit niet meer betalen. De economische crisis verlamt de markt. Tegelijk raken telers ontmoedigd. Het gevaar is dat deze sector, die generaties lang inkomen heeft gegenereerd, teloorgaat. Dit kan leiden tot een uitstroom van middelen naar beter betalende sectoren."

De oogst van Navel sinaasappelen begon dit jaar eerder dan in voorgaande seizoenen in Italië, maar de vraag is nog steeds niet hoog, al doen de sinaasappelen het beter dan de clementines.

"Veel telers vervangen hun mandarijnenbomen door sinaasappelbomen vanwege de instabiele markt. Over het algemeen is de sector echter versnipperd en chaotisch. Er is geen duidelijke planning, er is geen teeltregister. Hierdoor worden nieuwe rassen vaak lukraak aangeplant, zonder marktonderzoek vooraf. Een teeltregister zou inzicht geven in het bestaande areaal per ras, zodat telers beter geïnformeerde keuzes kunnen maken. Met deze gegevens kunnen overaanbod en prijsschommelingen worden voorkomen."

De clementines die niet geschikt zijn voor afzet op de versmarkt, worden door Patemisco verwerkt tot twee producten: sap en jam. De jam wordt op natuurlijke wijze gemaakt, met minimale hoeveelheden suiker (25%) en zonder verdikkingsmiddelen of kleurstoffen.

Het clementinesap van het merk Patemisco is erg populair omdat het een verfrissende toevoeging is aan de traditionele citrusdranken. Het fruit wordt geperst en daarna gefilterd en gepasteuriseerd. Vervolgens worden ze gebotteld in flesjes van 200 ml.

Bedrijfsgeschiedenis
Patemisco werd opgericht in 1965 en is gespecialiseerd in de teelt en afzet van Fukumoto, Navel en Navelate sinaasappelen en Clemenruby clementines. Het bedrijf oogst ongeveer 700 ton citrus per jaar op 80 hectare grond in Massafra (Apulië). Een deel van de boomgaarden is recent vernieuwd met vroege en late rassen met een betere resistentie. Een belangrijke recente ontwikkeling was de overstap naar volledig biologische teelt in 2022. Hoewel biologische teelt lagere opbrengsten per hectare geeft, leveren de producten hogere prijzen op en zijn ze commercieel succesvoller gebleken.


Voor meer informatie:
Azienda Agricola Patemisco
Luciano Latorraca
Strada comunale, 48
74016 Massafra (TA) – Italië
Tel: +39 (0)99 8855964
Tel: +39 333 7670020
[email protected]
www.patemisco.it