De tweede helft van het Spaanse clementine- en mandarijnenseizoen begint dit jaar eerder dan normaal. Dat komt door een snellere rijping én door kwaliteitsproblemen bij de belangrijkste variëteit van de eerste seizoenshelft, de Clemenules. In de komende maanden wordt een kleinere aanvoer van mandarijnen verwacht. Als de vraag goed blijft, kan dit leiden tot goede commerciële resultaten.
"De overvloedige regenval deze herfst in de belangrijkste teeltgebieden, zoals Valencia, Castellón en het zuiden van Tarragona, heeft de opbrengsten van Clemenules flink verminderd. Hoewel de afzetresultaten acceptabel zijn, was het een uitdaging om de kwaliteitsproblemen van deze variëteit het hoofd te bieden", zegt Carlos Echeveste van Grupo Frutaria.
"Door deze kwaliteitsproblemen wordt de Clemenvilla twee tot drie weken eerder geplukt dan normaal. Dat komt niet alleen door het aanbodtekort van Clemenules, maar ook omdat een vroege oogst in de regio Valencia helpt om de Clemenvilla's te beschermen tegen Alternaria, een agressieve schimmel die dit jaar sterk aanwezig is", legt Echeveste uit. "We verwachten dan ook dat de Clemenvilla's eerder dan gebruikelijk op zullen zijn."
Ook de oogst van mandarijnen zoals Tango en Nadorcott is vervroegd. "Dit jaar is de opbrengst van deze rassen kleiner, omdat er in 2023 een grote oogst was. Dat zorgde voor stress bij de bomen, wat nu de opbrengsten beïnvloedt. Het positieve is dat er dit jaar minder vruchten aan de bomen hangen en dat de regenval heeft gezorgd voor een betere maatvoering", aldus Echeveste.
Volgens Echeveste is er in geen enkel teeltgebied een overvloed aan mandarijnen te verwachten. "Dit doet een gunstige afzet in de eerste maanden van het jaar vermoeden. Vanaf 3 januari neemt de vraag naar citrus normaal gesproken toe, omdat mensen na de feestdagen op zoek zijn naar gezondere en goedkopere keuzes."
Binnen de citruscategorie is Frutaria gespecialiseerd in clementines en mandarijnen. Vanaf nu gaat het vooral om de variëteiten Clemenvilla, Tango, Sigal en Orit voor de Europese markt en Ortanique voor export overzee. Daarnaast verwerkt het bedrijf ook kleinere hoeveelheden sinaasappelen, momenteel voornamelijk Navelina's en Salustiana's. "Ons motto is: 'mandarijnen eet je, sinaasappelen drink je'. Daarom richten we ons vooral op easy peelers", benadrukt Echeveste.
"De sinaasappelteelt heeft zich hersteld ten opzichte van vorig jaar, maar de maatvoering laat te wensen over. Bij Navelina's domineren de maten 4, 5 en 6, terwijl bij Salustiana's – van nature al kleiner – vooral de maten 6, 7 en 8 voorkomen", zegt Echeveste.
"Na een moeilijke start vanwege vertragingen bij de aankomsten van late Zuid-Afrikaanse sinaasappelen, met name op de Europese groothandelsmarkten, is het nu afwachten wat de invloed zal zijn van het Egyptische aanbod. Egypte is net begonnen en wint steeds meer marktaandeel. Egyptische sinaasappelen hebben zelfs markten afgepakt van Spanje in landen als Brazilië en Canada", voegt hij toe. "Bovendien moeten we niet vergeten dat er nog steeds spanningen zijn in de Rode Zee."
Hoewel steenfruit de kern vormt van de activiteiten van Frutaria in de lente en zomer, richt het bedrijf zich in de herfst en winter op citrus. De belangrijkste afzetmarkt in Europa is Duitsland, maar er wordt ook geëxporteerd naar Brazilië, Canada en Zuid-Afrika.
Voor meer informatie:
Carlos Echeveste
Frutaria
Tel: +34 976 469 459 (Spanje)
Mob: +34 606 69 87 32
[email protected]
www.frutaria.com