Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch teeltbedrijf Biomouja (Marokko)

"We zijn te groot voor de lokale markt, maar te klein om te exporteren"

De biologische tuinbouw in Marokko blijft overeind dankzij een handvol spelers die niet toegeven aan de verleiding van de conventionele teelt, ondanks aanzienlijke uitdagingen in de afzet. "Voor ons is tuinbouw allereerst een passie voor de aarde. Zolang we kunnen telen en onze gezinnen kunnen onderhouden, blijven we doorgaan", stelt Benyahia, medeoprichtster van het familiebedrijf Biomouja.

Biomouja is gevestigd in de provincie Hajeb, in de vruchtbare regio Fez-Meknes. "Op een areaal van zeven hectare worden voornamelijk vijgen, abrikozen en granaatappelen geteeld. Onze teelt is 100% biologisch. In de regio El Hajeb hebben we het geluk over voldoende watervoorraden te beschikken, al zijn de temperaturen soms niet ideaal voor onze gewassen. Toch zijn de opbrengsten bevredigend, minstens acht ton per hectare. We hebben een droog- en verwerkingslijn en een koelruimte. Qua management hebben we alle certificeringen behaald die nodig zijn om aan supermarkten gespecialiseerd in biologische producten te leveren en zelfs om te exporteren."

De binnenlandse Marokkaanse markt toont echter weinig interesse in biologische producten, zeker niet in tijden van hoge inflatie. Hierdoor kan Benyahia niet haar volledige opbrengst als vers fruit afzetten. "Hoewel er geen concurrentie is en onze volumes relatief klein zijn, zetten we slechts 10% van onze oogst vers af, binnen twee weken na de pluk. Daarna moeten we het fruit verwerken, drogen en er producten zoals jam van maken. Dit stelt ons in staat onze verkoop over het hele jaar te spreiden en toch al onze opbrengst te benutten."

De lokale Marokkaanse biologische markt is een nichemarkt. "De prijzen liggen veel hoger dan die van conventionele producten. Casablanca neemt wat volumes af en Rabat onderscheidt zich door de focus op premiumkwaliteit. Ook Marrakech is een afzetmarkt. De lokale markt is goed genoeg ontwikkeld om onze huidige volumes op te nemen, maar niet alles als vers product."

De exportmarkt blijft buiten bereik voor Benyahia, deels bewust. "We hebben aan veel beurzen deelgenomen en zijn benaderd door klanten in Europa, maar die vragen veel te grote volumes. Een Duitse importeur vroeg bijvoorbeeld 300 ton biologische vijgen per jaar, wat ver boven onze teeltcapaciteit ligt. We willen trouw blijven aan ons agro-ecologische teeltmodel, waarbij we ons overschot exporteren en het grootste deel beschikbaar houden voor de Marokkaanse markt, niet andersom."

"We zijn eigenlijk te groot voor de lokale markt, maar te klein om te exporteren", vat Benyahia samen. "Idealiter zouden we importeurs in nabijgelegen landen moeten vinden die geïnteresseerd zijn in niet al te grote volumes, zelfs als we hiervoor in beperkte mate moeten uitbreiden. Het belangrijkste is dat kwaliteit en respect voor natuur en mens voorrang krijgen boven kwantiteit en winst."

Ondertussen richt Benyahia zich samen met het gezin op het behoud van het agro-ecologische model in Marokko. "Op dit gebied hebben we veel bereikt. We hebben talloze inheemse rassen bewaard die elders in Marokko zijn verdwenen. We onderhouden en ontwikkelen onze zadenbank en maken deel uit van een netwerk van gelijkgestemde biologische telers. Iemand moet het doen, toch?"

Voor meer informatie:
Laila Benyahia & Fouad Alami Idrissi
Biomouja
Tel: +212 661-483455 (Marokko)
[email protected]
www.biomouja.com