Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw tekort aan pootgoed verwacht in Spanje

2024 loopt op zijn einde en het blijkt opnieuw een goed jaar te zijn geweest voor de Spaanse aardappelsector. Zo goed zelfs, dat steeds meer telers interesse tonen in dit gewas, ten koste van andere. Toch brengt 2025 een bekend probleem met zich mee: het tekort aan pootgoed.

"Dit jaar was over het algemeen positief voor de aardappel. De gemiddelde prijzen waren hoog. Maar we hebben ook momenten van spanning op de markt gezien, vooral door het beperkte aanbod op bepaalde momenten en het tekort aan pootgoed aan het begin van 2024", zegt Juan Manuel Coello, commercieel directeur bij Patatas Meléndez. Het bedrijf haalt de aardappelen momenteel uit Frankrijk en Castilla y León.

"De laatste seizoenen waren erg succesvol, en dat motiveert telers. Sommigen overwegen zelfs andere gewassen te vervangen door aardappelen. Maar nu we bezig zijn met de planning van de vroege aardappeloogst in Andalusië en Murcia, stuiten we opnieuw op het probleem van de beperkte beschikbaarheid van pootgoed, net als vorig jaar", legt Coello uit.

"Het enthousiasme van de telers is het beste teken dat de aardappelsector het goed doet. Maar het tekort aan pootgoed baart zorgen. Veel van de pootaardappelen komen uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Daar is het door veranderende weersomstandigheden steeds lastiger om pootaardappelen te telen", aldus Coello. "Dit betekent niet alleen dat de prijzen van pootgoed stijgen, maar ook dat we minder van onze voorkeursrassen kunnen poten en vaker moeten uitwijken naar alternatieven", voegt hij eraan toe.

Voor meer informatie:
Patatas Meléndez
Tel: +34 983 812 920 (Spanje)
[email protected]
www.patatasmelendez.com