Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Citruslandia (Spanje)

"Wildgroei aan certificaten verwart en weerhoudt consument om biologische citrus te kopen"

Hoewel de consumptie van biologische citrus de afgelopen twee jaar relatief stabiel is gebleven, ondervinden producenten steeds meer uitdagingen. Een belangrijke factor is de sterke prijsstijging van het product, veroorzaakt door de toenemende hoeveelheid certificeringen die Europese ketens eisen. Dit kan leiden tot verwarring bij consumenten en mogelijk de verkoop beïnvloeden. Alberto Torres, manager van het Valenciaanse bedrijf Citruslandia, gespecialiseerd in de productie van biologische clementines en mandarijnen, licht dit toe.

Alberto Torres

"Na een periode waarin de vraag naar biologische citrus daalde na de pandemie, hebben we de afgelopen twee seizoenen een stabiele afzet gehad, hoewel er in bepaalde ketens sprake was van enige terugval", herinnert Alberto Torres zich. "Toch zou de verkoop kunnen stagneren als de kosten blijven stijgen, vooral door de wildgroei aan certificaten en biologische keurmerken die verschillende supermarktketens in verschillende landen eisen. Dit grenst al aan het belachelijke, het lijkt wel een parodie", waarschuwt Torres.

"We hebben het vooral over extra certificeringen, naast het Europese keurmerk voor biologische productie, GlobalGAP, GRASP of eSpring. We hebben te maken met een soort 'certificeringsoorlog' die de producenten 'verstikt', vanwege de investeringen in infrastructuur, audits en, kortom, de economische kosten die dit met zich meebrengt en die het product uiteindelijk duurder maken," merkt Torres op. "Ik denk ook dat we de consument in verwarring brengen met zoveel verschillende labels en dat dit de consumptie kan beïnvloeden.

Volgens Torres wordt het aanbod van biologische citrus steeds geconcentreerder. "We hebben veel kleine bedrijven zien verdwijnen die zich toeleggen op de teelt en afzet van biologische sinaasappels en mandarijnen, omdat het steeds ingewikkelder wordt en je dingen heel goed moet doen om winstmarges te behalen."

"Het bestaan van zoveel extra certificaten en administratieve belemmeringen voor het verplaatsen van activiteiten betekent dat veel ondernemers het opgeven, omdat ze niet voldoende capaciteit hebben om dit allemaal aan te kunnen. Het is heel duidelijk dat wie tegenwoordig niet ten minste 40-60% van zijn eigen productie en aanzienlijke volumes heeft, niet kan concurreren", stelt Torres. "Bovendien zien we een opmerkelijke toename in het aanbod van biologische mandarijnen in Italië en in meer specifieke gebieden zoals Corsica in Frankrijk."

Sinds 1997 is Citruslandia gespecialiseerd in de teelt en afzet van biologische clementines en mandarijnen, met de rassen Oronules, Esbal, Clemenules, Tango, Nadorcott en Orri. Het bedrijf groeit ook in de teelt van biologische sinaasappelen.

Voor meer informatie:
Alberto Torres
Citruslandia S.L.
Sorní 17, 1
46004 Valencia, Spanje
Tel.: +34 609588939
[email protected]
citruslandia-sl