Het afgelopen Oostenrijkse witlofseizoen was meer dan alleen uitdagend door het gebrek aan plantmateriaal, de late start van de oogst en de inconsistente wortelkwaliteit, vat Lukas Klimesch van het gelijknamige bedrijf samen. Het bedrijf, dat gevestigd is in het Lafnitztal in Burgenland, is al enkele jaren de grootste witlofteler van Oostenrijk. Volgens Klimesch zijn de vooruitzichten voor het seizoen 2025 veel beter. "De kwaliteit van de beschikbare wortels is constant goed, we zien geen ziekten in onze voorraden. De grootte van de scheuten ligt echter iets onder het gemiddelde. De overgang van oude naar nieuwe wortelstokken was iets gecompliceerder dan in 'normale' jaren, omdat nieuwe wortels uitzonderlijk vroeg in de broeifase moesten worden ontsloten, waardoor de opbrengsten in november en de eerste week van december navenant lager waren."
Lukas Klimesch in de donkere kamer. De wortels worden nog steeds in het buitenland gekocht, maar het bedrijf probeert ook regionale producenten te interesseren voor het telen van wortels.
Agrar Klimesch is al een paar jaar gespecialiseerd in de teelt van witlof. Aanvankelijk kweekte het bedrijf ook een paar andere groenten die nog steeds zeldzaam zijn in Oostenrijk, maar nu ligt de focus volledig op witlof. Het bedrijf laat de wortels telen door partners en richt zich voornamelijk op het broeiproces. "De vraag op de Oostenrijkse markt is stabiel, met een licht stijgende trend," zegt Klimesch, die ook de noodzaak van bewustwording benadrukt. De merkonafhankelijke website www.chicoree.at werd gelanceerd om consumenten bekend te maken met de gezondheids- en duurzaamheidsaspecten en de veelzijdigheid van de groente.
Agrar Klimesch teelt alleen witlof van klasse I tot extra. De wortels worden iets korter gekiemd, wat resulteert in een bewust lager gewicht en opbrengst. De groente is ook minder bitter.
Kostenbesparingen en gegarandeerde versheid
Het bedrijf levert ook aan klanten in de buurlanden Slovenië en Hongarije. "We zijn verrast door de zeer goede vraag in deze markten. Tot voor kort werd er in deze landen nauwelijks witlof verkocht. De verkoopprijzen liggen daar op Oostenrijks niveau. We moeten echter toegeven dat we vanwege de geografische ligging van onze klanten niet in staat zijn om prijsverlagingen door te voeren, aangezien we, net als bijna alle bedrijven, worstelen met voortdurend stijgende productiekosten." Klimesch vervolgt: "Het plantmateriaal is 25 procent duurder geworden van 2024 tot 2025, terwijl de energie- en verpakkingskosten min of meer stabiel bleven."
"Ons bedrijf levert een nicheproduct", benadrukt de witlofspecialist. "Dit betekent dat onze kwaliteit en verkoopprijzen iets hoger liggen dan in de meeste naburige EU-landen. Dit heeft weer te maken met verschillende factoren, zoals de hoogwaardige verpakking, kleinere kalibers en dus hogere kwaliteit, maar ook de hogere logistieke kosten door de grotere afstand tot de wortelteeltgebieden." De kortere transportroutes naar de klant en de compromisloze versheid zijn een voordeel. "Onze producten zijn meestal minstens twee tot drie dagen verser en daardoor langer houdbaar op het verkooppunt in vergelijking met geïmporteerde producten uit de traditionele teeltlanden in West-Europa."
Naast de binnenlandse foodretail en kantinekeukens levert het bedrijf sinds dit jaar ook aan enkele van de beste restaurants en topchefs van Oostenrijk. Het doel is om deze afzetmarkt de komende jaren verder uit te breiden.
Vervijfvoudiging van de consumptie per hoofd van de bevolking
Klimesch kwantificeert de opwaartse trend in witlof met concrete cijfers: de consumptie per hoofd van de bevolking in Oostenrijk bedroeg zes jaar geleden ongeveer 25 gram en is sindsdien gestegen tot ongeveer 125 gram. "Daarmee liggen we echter nog ver achter op Duitsland met ongeveer 300 gram of Zwitserland met 1,2 kg, om nog maar te zwijgen van België, Frankrijk en Nederland met meer dan 2 kg per hoofd per jaar. Ons doel is nog steeds om een tot nu toe onbekende groente bekender en populairder te maken in Oostenrijk, want witlof is niet alleen een van de gezondste groenten, maar ook een van de duurzaamste in termen van teelt. De hoeveelheid energie die per kilogram product wordt gebruikt, is veel lager dan bij traditionele kasgewassen, ook al hebben we momenteel te maken met algemeen stijgende kosten. Het product wordt ook bijzonder gewaardeerd door onze marketingpartners. Witlof is en blijft een nichemarkt, maar we zien nog veel groeipotentieel in Oostenrijk. Daarom hebben we onze productiecapaciteit dit jaar met 40 procent uitgebreid en omdat de capaciteit volledig wordt benut, plannen we nu een verdere uitbreiding met 10 procent in 2025. We zijn de meest oostelijke teeltfaciliteit in Europa en zullen blijven groeien naarmate de vraag van klanten toeneemt."
Naast klassieke witlof teelt Agrar Klimesch ook miniwitlof (chicorette), friseline en de rode tegenhanger daarvan. De verhouding tussen roodlof en witlof ligt momenteel rond de 25 tot 75 procent, wat ruim boven het Europese gemiddelde ligt.
Voor meer informatie:
Lukas Klimesch
Agrar Klimesch GmbH
Europastrasse 1a
7561 Heiligenkreuz i. L., Oostenrijk
Tel.: +43 699 10 222 222
[email protected]
www.chicoree.at