De jaarlijkse seizoensovergang voor snijkruiden is momenteel aan de gang. "Met uitzondering van tijm, die we het hele jaar door uit Duitse teelt kunnen aanbieden, zijn we voor de laatste gewassen, waaronder peterselie, begin december overgestapt op import," zegt Thomas Herrmann, bedrijfsleider van het in Neuss gevestigde kruidenteeltbedrijf met 1.300 hectare eigen teelt in Duitsland. Het bedrijf wordt gerund door de familie Herrmann: Willi en Marion Herrmann in de derde generatie en Guido en Thomas Herrmann in de vierde generatie. In Spanje, Italië en Frankrijk maakt Herrmann Kräuter gebruik van een combinatie van eigen percelen en samenwerkingen met vaste telerspartners. "De eerste helft van het seizoen werd in Duitsland gekenmerkt door natte omstandigheden en zware regenval, maar aan het einde van het seizoen verbeterde het weer aanzienlijk, wat vooral gunstig was voor onze vollegrondsteelten. Dit stelde ons in staat om de weersgerelateerde vertragingen aan het begin van het seizoen in Spanje grotendeels in te halen," vervolgt Thomas Herrmann.
Het team van Herrmann
Tekort aan bieslook
De gebieden die Herrmann in Spanje teelt, liggen voornamelijk in de regio Murcia, buiten het overstromingsgebied van de storm DANA. "In dit opzicht zijn we er relatief goed vanaf gekomen." Wat de handel betreft, zijn klassieke winterkruiden zoals rozemarijn, tijm en bijvoet momenteel populair. Volgens Herrmann geldt dat ook voor bieslook, die momenteel vooral uit Marokko wordt betrokken. "Door de grote vraag en de beperkte beschikbaarheid is er al enkele weken een tekort aan dit product." De kruidenspecialist legt verder uit dat vooral de gevoeligere soorten zoals marjolein, oregano en dergelijke, die een constant warmer klimaat vereisen, uit Marokko worden betrokken. Naast Spanje, Italië en Marokko haalt het bedrijf ook kruiden uit Oost-Afrika, Ethiopië of Kenia, afhankelijk van de vraag.
Gesneden kruiden zijn de trend
De trend naar grote bundels (100-200 g afhankelijk van het product) zet door, vervolgt Herrmann. Gerechten uit de etnische keuken, zoals taboulé, Griekse boerensalade, Thaise curry's en vele andere waarin kruiden een hoofdingrediënt zijn, worden steeds populairder. "Kruiden passen bij elke eetstijl, of het nu veganistisch, vegetarisch of een dieet met vis en vlees is. Vooral de jongere generatie heeft een veel grotere affiniteit met gesneden kruiden, waarbij de meer ongebruikelijke soorten ook steeds meer aandacht trekken. Klanten worden 'handiger' en kiezen steeds vaker voor snijkruiden die snel verwerkt kunnen worden. Tegelijkertijd heeft de inflatie en de daarmee samenhangende prijsgevoeligheid ook invloed op de verkoop van kruiden. "Kruiden worden door consumenten soms nog gezien als een extra artikel. We merken dat zowel commerciële keukens als consumenten in tijden van verlaagde budgetten of een algemene stijging van de kosten van levensonderhoud het meest geneigd zijn om zaken als kruiden te laten liggen."
Al met al is het management van het groeiende bedrijf positief over de nabije toekomst. Herrmann: "Klimaatverandering blijft een belangrijke factor. We moeten hier differentiëren: Enerzijds in geografisch opzicht, door onze teeltgebieden strategisch te plannen en, indien mogelijk, enkele kilometers uit elkaar. We testen ook een breed scala aan robuuste, meer veerkrachtige variëteiten in de teelt om de risico's dienovereenkomstig te minimaliseren. Wat de teelt betreft, geloof ik in een hybride oplossing waarbij de vollegrondsteelt ook in de toekomst het grootste aandeel zal hebben."
Voor meer informatie:
Thomas Herrmann
Herrmann frische feine Kräuter
Blindeisenweg 12
41468 Neuss, Duitsland
Tel.: +49 2131 7621600
[email protected]
www.herrmann-kraeuter.de