Supermarkten, aangesloten bij de koepelorganisatie CBL, hebben doelen gesteld voor het reduceren van verpakkingsmateriaal. In 2025 moet er 20% minder verpakkingsmateriaal in de supermarkten aanwezig zijn en moet 95% van het materiaal recyclebaar zijn. In de Verpakkingsrapportage 2023 toont het CBL welke voortgang supermarkten boeken.
In de Verpakkingsrapportage is er aandacht voor een zestal doelstellingen voor de jaren 2022 en 2025. De doelstellingen gaan over het reduceren van verpakkingen, duurzaam materiaalgebruik en recyclebaarheid van verpakkingen van huismerkartikelen. De doelstelling van 20% gewichtsreductie van primair en secundair verpakkingsmateriaal per miljoen artikelen in 2025 is gehaald. Dat geldt ook voor de doelstelling dat PET-flessen en -trays gemiddeld 50% gerecycled materiaal bevatten. Dit komt onder andere door de verdere grote stijging van de toepassing van rPET.
Voor enkele doelstellingen geld dat er nog stappen gezet moeten worden. Zoals het toepassen van een weggooiwijzer op alle verpakkingen en de doelstelling dat alle primaire en secundaire verpakkingsmaterialen voor 95% goed recyclebaar moeten zijn in 2025. Voor secundaire verpakkingen geldt dat deze doelstelling al sinds het begin van de monitoring ruim gehaald wordt.
Voor primaire verpakkingen blijven kunststof- en papier- en kartonnen verpakkingen belangrijke aandachtspunten. De branche is wel op weg om ook hiervoor het doel te behalen. Ook werken supermarkten aan het verhogen van gerecycled materiaal in overige kunststofverpakkingen. Momenteel is het merendeel van dit materiaal niet geschikt voor voedselverpakkingen door voedselveiligheidswetgeving. Via verschillende initiatieven kijken supermarkten naar de mogelijkheden, zodat ook deze doelstelling behaald kan worden.
De CBL Verpakkingsmonitor 2023 is te vinden op de website van de brancheorganisatie voor supermarkten.
Bron: CBL