De stijging van het minimumloon heeft grote impact op het rendement van Duitse fruitbedrijven. Dat blijkt uit een rapport van het Duitse ministerie voor Voedsel en Landbouw (BMEL), waarin de kansen en risico's voor de Duitse fruitsector in beeld worden gebracht. De economische situatie van fruitbedrijven is volgens de Duitse overheid al meerdere jaren kritiek. Sinds het seizoen 2012/2013 kon een gemiddeld bedrijf in acht van de tien jaren die kosten niet volledig dekken met de gegenereerde inkomsten, zo is te lezen in het rapport, schrijft NFO.
Hogere productiekosten
Tussen januari 2021 en januari 2023 gingen de productiekosten van Duitse fruittelers met 18% omhoog. Vooral de stijging van het minimumloon heeft grote invloed, met name in het kleinfruit. Hier bestaat volgens het rapport 50 tot 60 procent van de productiekosten uit arbeidskosten.
Maar ook hardfruittelers worden hier flink door geraakt. De Duitse overheid gaat in de appelteelt uit van een arbeidsbehoefte van 800 tot 1000 uren per hectare.
Stijging minimumloon met 46 procent
Het minimumloon in Duitsland is – sinds de introductie hiervan in 2015 – met zo'n 46 procent gestegen. Alleen al tussen oktober 2021 en oktober 2022 steeg het minimumloon met 25% (IAQ2022).
Betaalden ondernemers in 2015 nog 8,50 euro per uur, in 2024 kwam het minimumloon uit op 12,41 euro per uur. Op 1 januari van dit jaar steeg het Duitse minimumloon opnieuw, naar 12,82 euro per uur.
Vierde plek in Europa
Wat loonkosten betreft staat Duitsland op de vierde plek in Europa, zo blijkt uit een EU-vergelijking (vanaf januari 2024). Het minimumloon in Europa ligt het hoogst in Luxemburg (14,86 euro per uur), gevolgd door Nederland (13,27 euro per uur ten tijde van de vergelijking, per 1 januari 2025 is dit 14,06 euro per uur) en Ierland met (12,70 euro per uur).
Bulgarije heeft met 2,85 euro per uur het laagste minimumloon in de EU, gevolgd door Roemenië met 3,99 euro per uur en Hongarije met 4,02 euro per uur. Dat de minimumlonen binnen Europa sterk verschillen, blijkt ook uit onderstaande tabel.
Tabel: Anzeige von Chancen und Risiken des Obst- und Gemüsebaus in Deutschland
Bron: NFO