In de zoektocht naar alternatieven voor kunststof zijn de afgelopen jaren talrijke nieuwe oplossingen op de markt gekomen, zoals trays en inzetstukken van golfkarton of vezelplaat/houtpulp, papieren inzetstukken en een toenemend aantal PVC-vrije folies. Nieuwe, toekomstbestendige oplossingen zijn gewilder dan ooit, zeker in het licht van de verpakkingsverordening die op 1 januari 2030 van kracht wordt. "We beschouwen het als onze verantwoordelijkheid om tijdig actie te ondernemen en ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de nieuwe wetgeving door ervoor te zorgen dat we materialen gebruiken en aanbieden die zo recyclebaar mogelijk zijn," legt Christoph Witte uit, de derde generatie die het gelijknamige verpakkingsbedrijf in Jork leidt.
Het bedrijf, dat is gevestigd in het hart van de regio Altes Land, heeft in totaal drie divisies: een groothandel in fruit, een verpakkingsdivisie en een machineverhuurbedrijf. "Dit geeft ons natuurlijk het voordeel dat we constant aanwezig zijn op alle belangrijke markten en tijdig kunnen reageren op veranderingen. Een van de voordelen is dat we de verpakkingen voor de te verpakken groenten en fruit al op voorraad hebben of op korte termijn kunnen inkopen bij onze leveranciers. Als een verpakkingsstation uitvalt, kunnen we dankzij ons eigen machinepark op korte termijn een alternatief creƫren."
Witte is voornamelijk vertegenwoordigd in Noord-Duitsland, maar mag ook klanten in de rest van het land tot haar klantenkring rekenen.
Golfkarton in de lift
Als jarenlange leverancier van talloze producenten, coƶperaties, groothandelaren en importeurs heeft Witte een trend waargenomen naar kleinere verpakkingen. "Zo'n tien jaar geleden waren er nog campagnes van 5 kg karton of 3 kg mandjes, maar nu zijn het vooral draagtassen van 2 kg of foodtainers van 1 kg die gebruikt worden. Desondanks gaan we ervan uit dat oplossingen van golfkarton en houtpulpvezel aan belang zullen blijven winnen, al was het maar vanwege hun recyclebaarheid. Volgens een onderzoek blijven goederen bij de kassa gemiddeld drie tot vier dagen langer vers in een golfkartonnen krat dan in plastic kratten. Dit betekent weer dat de betreffende winkelier meer tijd heeft om het product te verkopen en uiteindelijk minder goederen hoeft weg te gooien. Wij vinden het statiegeldsysteem in de praktijk lastiger, omdat je soms wel zes weken moet wachten voordat je de creditnota ontvangt. Dit legt ook veel kapitaal vast en de beschikbaarheid is vaak een probleem, vooral voor de feestdagen."
Witte verwijst ook naar de voortdurende optimalisatie van recyclingprocessen in de golfkartonsector. "Als je bedenkt hoeveel water er vroeger nodig was om oud papier te ontleden, terwijl tegenwoordig nog maar ongeveer 10 procent van deze hoeveelheid nodig is, zijn we op de goede weg in vergelijking met plastic, dat ook gewassen moet worden. Bovendien heeft oud papier momenteel een recyclingpercentage van 95 procent, wat weer betekent dat de recyclingcyclus meer dan 20 keer herhaald kan worden voordat de grondstof krantenpapier of toiletpapier wordt."
Luchtfoto van het hoofdkantoor in Jork-Borstel, in het hart van het Altes Land.
Om het groeipotentieel verder te benutten, heeft het bedrijf onlangs zijn aandacht gericht op de verkoop van pulpvezelverpakkingen, samen met zijn samenwerkingspartner Fischermann & van Hulst. "We werken al bijna 20 jaar zeer goed samen met de heer Fischermann op andere gebieden, daarom hebben we besloten om samen het thema van de pulpvezelverpakkingen aan te pakken. Door op dit gebied samen te werken, zijn we ervan overtuigd dat we klanten een redelijke service en een breed assortiment producten kunnen bieden. De mogelijkheid om bedrukte vezelbodemtrays op korte termijn te produceren, terwijl veel van onze concurrenten hun jaarvolumes in december willen afsluiten, geeft ons een concurrentievoordeel, vooral bij klanten met beperkte ruimte. We hopen ons ook verder op de markt te vestigen met onze vezelbodemproducten, zodat we onze klanten in de machine- en fruitgroothandel ook in de toekomst een breed scala aan oplossingen kunnen bieden."
Christoph Witte en Michael Fischermann van partnerbedrijf Fischermann & Van Hulst exposeerden voor het eerst op expoSE in Karlsruhe. Ze genoten veel belangstelling en kregen veel vragen over duurzame verpakkingsalternatieven, zoals de nieuwe gemalen vezeltrays.
Voor meer informatie:
Christoph Witte
Witte GmbH & Co KG
Verhuur van verpakkingen en machines
Wisch 2
21635 Jork
Tel.: +49 04162 25454 0
[email protected]
https://www.witte-jork.de