In Brazilië beleeft de sinaasappelmarkt ongekende prijsniveaus, met een karton van 40,8 kg die ongeveer $20 overschrijdt op de versmarkt. Deze stijging wordt toegeschreven aan de robuuste vraag van de sector te midden van slinkende sinaasappelsapvoorraden, in combinatie met een beperkt aanbod als gevolg van verminderde oogstvolumes. De weersomstandigheden in de citrusengordel, gekenmerkt door droge periodes en hoge temperaturen, hebben de ontwikkeling van de gewassen negatief beïnvloed. Ondanks de lucratieve prijzen voor citrustelers heeft de verminderde productiviteit de kosten doen stijgen, nog verergerd door citrusgreening, waardoor de marges in regio's met een aanzienlijke daling van de teelt mogelijk onder druk komen te staan.
De limesmarkt kende schommelingen, waarbij de prijzen in de eerste helft van het jaar daalden en in het laatste deel weer stegen door het laagseizoen, een typische trend in dit segment. Het beperkte aanbod van sinaasappelen, in combinatie met een grotere vraag vanuit de sector, heeft de prijzen naar recordhoogten gedreven, waarbij de gemiddelde betaling van de sector voor een karton van 40,8 kg in oktober meer dan $18 bedroeg. Het handelsseizoen voor 2023/24 begon voortijdig in januari, met initiële noteringen rond $7,60 per karton, en escaleerde snel toen de voorraden in de sector slonken, met als hoogtepunt reële recordprijzen van meer dan $20 per karton in november.
De ramingen voor het seizoen 2024/25 in de staat São Paulo en Triângulo Mineiro wijzen op een oogst van 223,14 miljoen kartons sinaasappelen van 40,8 kg, een stijging van 3,4% ten opzichte van de vorige prognose, maar een daling van 4% ten opzichte van de oorspronkelijke raming van mei 2024. Dit betekent een daling van 27,4% ten opzichte van de oogst van het seizoen 2023/24, zoals gerapporteerd door Fundecitrus, voornamelijk als gevolg van ongunstige weersomstandigheden en de prevalentie van citrusgreening. Het huidige scenario onderstreept de kritieke toestand van de sinaasappelsapvoorraden in Brazilië, waardoor een toename van de teelt in het komende seizoen 2025/26 nodig is om het wereldwijde aanbod op peil te houden te midden van mogelijke voordelen en concurrentiedruk als gevolg van de overeenkomst tussen Mercosur en de EU voor de export en import van citrus.
Bron: CEPEA