Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meer Spaanse sinaasappelen naar industrie vanwege relatief goede prijzen"

"In deze eerste week van het jaar wordt de overgang naar het tweede citrusseizoen verder geconsolideerd. Bij clementines zijn er nog enkele Clemenules en andere variëteiten, zoals Periquina, beschikbaar, maar de vraag vanuit de ketens richt zich voornamelijk op Tango en Nadorcott," aldus een marktdeelnemer uit Valencia.

"Volgens andere telers raakt de voorraad Clemenules uitgeput, met nog hooguit een week tot tien dagen beschikbaarheid. Ondertussen wordt de weg vrijgemaakt voor de export van mandarijnen naar de VS, Canada en Mexico. Tangomandarijnen worden al regelmatig vanuit Peru naar de Mexicaanse markt geëxporteerd. Dit jaar is het plan van de partners met wie ik samenwerk om het seizoen in Mexico te beginnen met Spaanse mandarijnen en vervolgens over te schakelen op de Peruaanse productie zodra die van start gaat."

"Na de feestdagen voelt deze week als een overgangsperiode waarin we de marktvragen in kaart brengen. Supermarkten hebben om een verandering van variëteit gevraagd, maar in dit opzicht is er weinig beweging, en de prijzen moeten concurrerend blijven. Volgens sommige bedrijven in de regio Castellón vragen de supermarkten bijvoorbeeld naar Clemenvilla of Nova, maar bieden ze slechts 1 euro per kilo, terwijl de prijzen in Italië oplopen tot 1,70 euro. Wat betreft de Tango: in Spanje koopt een grote retailer, die onderdeel is van een investeringsfonds, in de regio Montesa mandarijnen vanaf maat 3 voor 54 cent per kilo, aanzienlijk lager dan waar telers op hadden gehoopt," legt de operator uit.

"Wat betreft Navelina heeft de industrie dit jaar een relatief goede prijs geboden, met ongeveer 23 cent per kilo. Door het kleinere formaat van de vruchten dit seizoen – waarbij maten 5, 6 en 7 overvloedig aanwezig zijn – hebben sommige telers er de voorkeur aan gegeven om hun sinaasappels aan de industrie te leveren in plaats van ze voor export aan te bieden. Op de traditionele markten voor dessertfruit is zelfs duidelijk te merken dat er minder afzetmogelijkheden zijn dan normaal, juist door het gebrek aan grotere maten."

"De vooruitzichten zijn echter veel gunstiger voor de sinaasappelen van het tweede seizoen. De recente regenval heeft een positief effect gehad op de formaten, wat duidelijk merkbaar is. Ik kijk er zelfs naar uit om te beginnen met de export van Nave Late-sinaasappelen met blad uit Portugal en Spanje, waarvoor een uitstekende kwaliteit en zeer goede formaten worden verwacht."