Op de 41e Aardbeiendag in december 2024 sprak Tobias Linnemannstöns, Hoofd Supply Chain bij Frutania, over de "Productietechnologische opties voor de teelt van bessen in Marokko en Zuid-Europa ondanks de hitte, droogte en het gebrek aan water". Hij richtte zich vooral op de twee teeltregio's Huelva in Spanje en Agadir in Marokko aan de Straat van Gibraltar.
De primaire tuinbouw is van groot economisch belang in Marokko en is goed voor 12 procent van het BBP. Dit cijfer is minder dan 1 procent voor Duitsland en 2,3 procent voor Spanje, legde Linnemannstöns uit aan het begin van zijn presentatie. De marketingstructuur in Marokko en Spanje is zeer exportgericht. "In feite produceren en exporteren ze voor de wintermaanden of in het niet-Noord-Europese seizoen. Een deel wordt verkocht op de lokale markten."
Tobias Linnemannstöns (m) was een van de sprekers op de Aardbeiendag dit jaar.
Ontwikkeling van de bessenteelt in Spanje en Marokko
Wat betreft de ontwikkeling van de Spaanse aardbeienproductie in de afgelopen jaren, "zien we een relatief constant areaal - ongeveer 7.200 ha. En ook een relatief constant productievolume van ongeveer 330.000 ton aardbeien sinds 2015. Ter vergelijking: in Duitsland hadden we in 2023 ongeveer 11.300 ha voor de aardbeienproductie met een oogst van ongeveer 130.000 ton. Het vollegrondsareaal is gedaald tot onder de 10.000, tot 9.000 ha," vervolgt Linnemannstöns. "Het is zeer, zeer exportgericht. De belangrijkste markt voor Spaanse aardbeien is Duitsland. Andere markten zijn Frankrijk en Engeland en andere zoals Nederland. Sommige worden dan vanuit hier geëxporteerd."
Een ander voorbeeld is de frambozenteelt in Marokko. "Eigenlijk hebben we hier sinds 2014 een enorme toename en investering gezien in de teelt van frambozen, waar we nu op ongeveer 30.000 ton oogst zitten, die de facto naar Noord-Europa wordt geëxporteerd. Ter vergelijking: in Duitsland worden op 873 hectare frambozen geteeld, met een oogst van 6.664 ton." Volgens Linnemannstöns is het beeld vergelijkbaar voor de Marokkaanse teelt van blauwe bessen, een belangrijk product waarin nog steeds wordt geïnvesteerd. "We hebben een oogst van ongeveer 35.000 ton blauwe bessen in 2020. Dit is nog steeds een groeimarkt. Ter vergelijking: in Duitsland gaat het om 3.469 ha en 15.322 ton in 2023."
Blauwe bessenteelt in Marokko
Impressies van de Spaanse teelt
De teelt van aardbeien vindt plaats in "relatief eenvoudige tunnelsystemen" en meestal in de grond, meldt Linnemannstöns. "Vaak met vijf dammen in de tunnel als dubbele rij. Het planten gebeurt meestal in september/oktober en dan begint de productie of oogst in januari, afhankelijk van het ras. We hebben dan een continu productieproces tot mei, hoewel we natuurlijk ook schommelingen hebben afhankelijk van het weer." De tunnelsystemen zijn overwegend relatief korte systemen van maximaal 70 meter. "Dat heeft zeker ook te maken met de hogere temperaturen in de zomer, omdat het ventilatiegedrag dan wat optimaler is en zeker ook met de intralogistiek, waardoor de afstanden in het veld korter blijven." Er is een zeer hoog aandeel beschermde productie in Zuid-Europa. "Bijna alles wordt onder bescherming geteeld. Wat ook standaard is, is dat de gebieden geëgaliseerd zijn, dat je relatief vlakke gebieden hebt."
Frambozen worden in Spanje nog steeds grotendeels in de grond geteeld, met een "eenvoudig systeem van hetzelfde type tunnel". Voor blauwe bessen is er een zekere eenheid met twee rijen in de tunnel. De teelt van aardbeien, blauwe bessen en frambozen lijkt erg op elkaar. Vaak zijn er ook twee rijen met groen voor een beter klimaat in de stallen. Dit heeft ook het voordeel dat het bedrijf open nuttige insectenkweek kan opzetten voor luispreventie.
Marokkaanse blauwe bessen in potten
Bessenteelt in Marokkaanse Canarische huizen
Volgens Linnemannstöns zien de tunnels in Marokko er een beetje anders uit. "Dit zijn zogenaamde Canarische huizen - relatief eenvoudige constructies met houten balken of metaal." Voor de blauwe bessen worden modernere, beschermde systemen gebruikt. "Meestal proberen we het weer of de hoge temperaturen tegen te gaan met een beetje nevel om te koelen," legt Linnemannstöns uit. "Voor aardbeien worden er bijvoorbeeld kroonsproeiers geïnstalleerd na het planten. In Spanje is het ook standaard om dit tegen te gaan met kroonberegening na het planten." Deze tunnels worden ook speciaal in de schaduw gezet, bijvoorbeeld bij het ontvangen van goederen, om het werk aangenamer te maken.
De maatregelen die worden genomen zijn schaduwnetten, bijvoorbeeld voor blauwe bessenplanten, maar ook basisirrigatie en witte folies om de opwarming van de grond te verminderen. Regen is natuurlijk ook een probleem. "Bij hevige regenval werken we steeds vaker met eenvoudige gootsystemen tussen de tunnels of beginnen we er in ieder geval mee om regenwater op te vangen en af te voeren."
Waterbassin met verdampingsbescherming.
Ultramoderne watertechnologie in Marokko
In Marokko is er moderne infrastructuur en watertechnologie zoals een osmosesysteem om water te behandelen, vervolgt Linnemannstöns. Hij benadrukte ook het belang van bescherming tegen verdamping om water te besparen. "Om het risico te spreiden, proberen we met verschillende bronnen te werken. Grondwater, reservoirs in bergachtige gebieden en ontziltingsinstallaties kunnen daarom publiek eigendom zijn, vooral in Marokko. De telers beheren ook hun eigen reservoirs en infrastructuur om ervoor te zorgen dat ze voldoende water hebben voor hun gewassen," meldt Linnemannstöns.
In Marokko is er een politieke wil om de productie voort te zetten en daarom wordt er vanuit de politiek geïnvesteerd in waterinfrastructuur. "Er is een door de staat gefinancierde ontziltingsinstallatie in de regio Agadir, die vervolgens beschikbaar komt voor de land- en tuinbouw, maar ook voor het toerisme en de lokale bevolking. De installatie is in werking en zal 15.000 hectare landbouw van water voorzien."
Vooral de waterkosten zouden opvallen in een landenvergelijking met een groot verschil in kosten per kubieke meter. "Je zou denken dat water voor de landbouw duurder zou zijn in regio's waar water schaars is, maar dat is niet het geval. Toch zijn er zeker beperkingen, afhankelijk van de jaarlijkse regenval en de lokale beschikbaarheid van water. In Spanje bijvoorbeeld werd het watergebruik voor fruitteeltbedrijven vorig jaar verminderd, iets wat we hier nog niet eerder in deze mate hebben gezien."
"Misschien moeten we, als het aantal opeenvolgende droge dagen in de toekomst toeneemt, ook meer nadenken over investeringen in onze eigen vooropslag, opslagbekkens, enz. om in de toekomst veilig te kunnen telen," besluit Linnemannstöns.
Voor meer informatie:
Tobias Linnemannstöns
Frutania GmbH
Heinrich-Lanz-Str. 3
D-53501 Grafschaft-Ringen
Tel. +49 (0)2641 91110
[email protected]
http://www.frutania.de