Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

'Niet over en UIt, maar samen voorUIt' op Themadag UI

Net als het stamppottenbuffet dat jaarlijks geserveerd wordt, is de Themadag Uien in De Meerpaal in Dronten voor veel mensen uit de uiensector een vast punt in de agenda. Dit evenement wordt ook dit jaar weer georganiseerd door de LNCN in samenwerking met Agrifirm en Bejo Zaden/De Groot en Slot.

Voorzitter Mark Brantjes van de LNCN opende de dag. Vanaf het podium wenste hij iedereen een goed, maar vooral gezond 2025. Voordat Mark de actualiteit van de uien langsloopt, wilde hij toch even benoemd hebben dat zij als LNCN na een intensieve periode van vergaderen en onderhandelen sinds maandag weer een aardappelnotering op het bord hebben gezet samen met de beurs Goes, de handel NAO en de verwerking vavi. Hij geeft aan dat het veel te lang heeft geduurd om na zo'n lange pauze weer van start te zijn gegaan.

Klik hier voor de fotoreportage


Een volle zaal

Dan terug naar de uien. Het telen van uien is anno 2025 topsport, vooral vanwege vele ziekten en plagen is de teelt een grote uitdaging. 'Samen betekent dan nu ook echt samen', zo was het credo. Een korte blik op de markt en de noteringen lieten zien dat gangbaar geel voor 15 tot 17 eurocent gaat en gangbaar rood, afhankelijk van de grofte, van 18 tot 38 eurocent. Dat is ook goed te zien in de exportcijfers van afgelopen week. "We zullen de 40.000 ton niet meer aantikken, maar het loop nog steeds lekker door."

Vervolgens hield Mieke Parmet van Instituut voor Agrarisch Recht een presentatie over de AVZ, contracten en uienteelt. Zo vertelden ze ook over het belang van goed en bewust overeenkomen van algemene voorwaarden die onder contracten staan. "Als u mij niet kent, is dat een goed teken", gaf ze aan. "Want u komt mij pas tegen als er problemen zijn."


Wim Waterman en Zev Clerx van Waterman Onions

Vervolgens ging Mark Ermers van Ceneco Agro in op de uitdagingen in het beheersen van valse meeldauw in 2025. Valse meeldauw is een bloedserieuze plaag. "Het is zonde dat we als uienland Nederland bijna de enigen zijn in Europa die zich zo druk maken om uien en dat is gelijk ons probleem. We moeten het echt zelf doen", beschreef hij. "Het belang van uien is in Nederland gigantisch groot en daar kijkt de rest van de wereld toch iets anders tegenaan. Dus de kennis moeten we samen invullen. Kennis, daar begint het mee. Er zijn nog steeds telers die geen idee hebben hoe valse meeldauw eruitziet. En als je topsport bedrijft, dan kan dat niet." Vanuit de zaal komt er naarmate dat de presentie van Mark meer reactie en komt er toch een bepaalde emotie los. Hij sluit af met het dringende advies om samen te werken. "Pak je verantwoordelijkheid. Niet over en UIt maar samen voorUIt."

Na de pauze spreekt Marco Groenewold. Hij is van origine Portugees, is geadopteerd en terechtgekomen bij een boerenfamilie in Klazienaveen. Hij was snel besmet met het boerenvirus. Marco ging vervolgens werken bij een groentenbedrijf in Senegal en zijn taak was om hier een teeltbedrijf op te zetten, waarmee er jaarrond geteeld kon worden voor de Europese retail. "Er zijn duizenden boeren in Senegal die al tevreden zijn met 25 tot 30 ton per hectare. Deze uien worden geoogst en aan de kant van de weg gezet, waarna een handelaar het ophaalt en betaalt. Het grootste volume is voor lokale consumptie, maar sinds twee jaar is er vanuit Europa ook interesse in de zoete witte ui vanuit dit land."


De winnaars van de mooiste bewaarui. De eerste prijs voor Mts Verweel uit Zeewolde met ras Rolein. De tweede prijs voor Joris Janse uit Nagele met het ras Dormo en de derde prijs voor Mts Buth uit Dirksland met ras Hy Five.

Voordat het stamppottenbuffet geopend wordt, waar ieder jaar weer met smart op gewacht wordt, is er eerst nog een toetje van het programma: de verkiezing van de mooiste bewaarui. Hierbij ging Mts Verweel uit Zeewolde met de prijs naar huis:

  • 1e prijs Mts Verweel uit Zeewolde met ras Rolein
  • 2e prijs Joris Janse uit Nagele met het ras Dormo
  • 3e prijs Mts Buth uit Dirksland met ras Hy Five

Klik hier voor de fotoreportage