Frankrijk importeert grote hoeveelheden groenten en fruit, volgens de laatste studie van FranceAgriMer. Voor beide categorieën is de handelsbalans negatief. Ook al worden groenten meer geëxporteerd dan fruit, schrijft Agroberichten Buitenland.
Een analyse van FranceAgriMer
Deze cijfers komen uit een rapport van de uitvoeringsinstantie van het Franse ministerie van landbouw en voedselsoevereiniteit, FranceAgriMer, dat de Franse import- en exportgegevens van verse fruit en groenten analyseerde over de periode 2003 – 2023.
In die 20 jaar tijd is het volume van de invoer van vers fruit met 25% gestegen. Tegelijkertijd is de nationale productie met ongeveer 15% gedaald. De invoer vertoonde een opwaartse trend tot 2017 en bleef daarna stabiel tot een piek in 2021.
In dit rapport gaat specifieke aandacht uit naar bepaalde soorten fruit en groenten.
- Vers 'gematigd' fruit*: de negatieve balans nam sterk toe. Tussen 2003 en 2023 daalde de Franse export van gematigd fruit in volume met 47%. Tegelijkertijd is de volume-invoer van gematigd fruit in 20 jaar tijd met 25% gestegen. Het resultaat is een negatieve handelsbalans qua volume (- 597.000 ton in 2023) en een toenemend tekort, dat in 2021 zijn laagste punt bereikte.
- Tropisch fruit en citrusvruchten: de handelsbalans in volume is negatief (-1 859 133 ton in 2023). De balans is vooral verslechterd sinds 2017, met de toename van de invoer uit derde landen die heeft geleid tot een sterke stijging van het handelstekort met derde landen.
- Verse groenten: Tussen 2003 en 2023 steeg het volume van de Franse uitvoer van verse groenten met 26%, dankzij de stijging van de uitvoer naar de EU (+32% ten opzichte van 2003), terwijl de uitvoer naar derde landen stabiel bleef. De invoervolumes zijn ook gestegen, waarbij dezelfde trend werd gevolgd als bij de uitvoer (+28% ten opzichte van 2003), maar waarbij de stijging vooral werd bepaald door de invoer uit derde landen (+88% ten opzichte van 2003). Het resultaat is een negatieve handelsbalans (-823 800 ton in 2023) en een tekort dat op lange termijn groter wordt. Er moet echter worden opgemerkt dat dit tekort in volume de afgelopen 2 jaar is gedaald als gevolg van een daling van de invoer uit EU-landen en een stijging van de uitvoer.
*Gematigd fruit zijn vruchten die zijn aangepast aan een gematigd klimaat, zoals appelen, peren, abrikozen, perziknectarines, enz
Samenvattend
Volgens de op 9 december 2024 gepubliceerde studie van FranceAgriMer vertoont de handelsbalans voor Franse groenten en fruit tussen 2003 en 2023 een negatieve balans die sterk toeneemt. In het algemeen wijst de studie voor fruit op een negatieve handelsbalans qua volume (- 597.000 ton in 2023) en een toenemend tekort, met een dieptepunt in 2021; en een vergelijkbare negatieve balans voor groenten (- 823.800 ton in 2023) met een toenemend tekort op de lange termijn.
Overigens is deze situatie een doorn in het oog van de Franse boeren en de Franse overheid. De overheid wil de concurrentiekracht van de Franse productie daarom versterken, o.a. door innovatie en subsidies (en daarmee kostenreductie). Zo wil men de zogenaamde 'voedselsoevereiniteit' voor groente en fruit zoveel mogelijk herstellen.
Deze situatie is ook het gevolg van een beleid dat jaren lang is gevoerd, waarbij er een focus was op de productie voor de hogere marktsegmenten (en daarmee grotere winstmarges). Tegelijkertijd verwaarloosde men de productie voor de lagere marktsegmenten (de goedkopere producten). Zeker nu de inflatie verse groenten en fruit duur maakt voor een deel van de Franse consumenten, eist dit zijn tol.
De subsidies die de Franse overheid verstrekt voor de sectoren groenten en fruit, betreffen o.a. subsidies voor modernisering van kassen en de aanschaf van machines. Hier liggen in principe kansen voor Nederlandse kassen- en machinebouwers.
Bron: Agroberichten Buitenland