Het Interim Trade Agreement (ITA) tussen de Europese Unie en Chili gaat in op 1 februari 2025. Dit handelsverdrag vervangt de associatieovereenkomst die sinds 2003 van kracht is. Dit verandert de manier waarop bedrijven de preferentiële oorsprong van goederen moeten aantonen in het land van bestemming, schrijft evofenedex.
Met het in werking treden van het Interim Trade Agreement (ITA) tussen de Europese Unie (EU) en Chili kunnen exporteurs en importeurs voor het aantonen van de preferentiële oorsprong van goederen in het land van bestemming vanaf 1 februari 2025 'zelfcertificering' gebruiken in plaats van de nu nog vereiste EUR.1-certificaten of factuurverklaringen. Certificaten en factuurverklaringen zijn na het inwerking treden van ITA niet meer te gebruiken. De zelfcertificering gebeurt op basis van verklaringen van oorsprong of op basis van importers knowledge. De nieuwe manier van werken kan ook gebruikt worden voor meerdere zendingen van identieke producten.
Drie wijzigingen
Vanaf 1 februari 2025 zijn de volgende drie wijzigingen van toepassing:
- De EUR.1-certificaten en de factuurverklaringen die zijn afgegeven in overeenstemming met de (voormalige) associatieovereenkomst tussen de EU en Chili, worden niet langer geaccepteerd als bewijs van preferentiële oorsprong voor de goederen die vanaf 1 februari 2025 worden geïmporteerd of vrijgegeven voor vrij handelsverkeer in de EU of Chili. Vanaf die datum moeten de claims voor preferentiële oorsprong gebaseerd zijn op een verklaring van oorsprong of importers knowledge van de importeur;
- Het aanspraak maken op preferentiële oorsprong voor producten in tijdelijke opslag, warehousing of in vrije zones op 1 februari 2025 moet gebaseerd zijn op de verklaringen van oorsprong;
- De nummers van goedgekeurde exporteurs onder de (voormalige) associatieovereenkomst worden vervangen door het REX-nummer. Hierdoor moeten de verklaringen van oorsprong voor de producten uit de EU in zendingen boven de 6000 euro het REX-nummer bevatten. Exporteurs uit de EU die een REX-nummer nodig hebben, kunnen hier vinden waar ze een aanvraag kunnen indienen.
Het directoraat-generaal Taxation and Customs Union (TAXUD) van de EU werkt momenteel aan een gedetailleerde leidraad over de nieuwe ITA-regels over preferentiële oorsprong.