De Griekse consumptie van groenten en fruit is de afgelopen 60 jaar drastisch veranderd en dit wordt weerspiegeld in de commerciële portefeuille van de grossiers die het land gedurende deze decennia hebben bediend.
Een van deze bedrijven is Kavvadias, gevestigd op de Centrale Markt van Athene. Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het bedrijf, merkt Dionysis Kavvadias, die de derde generatie vertegenwoordigt die het familiebedrijf leidt, op: "Het bedrijf begon 60 jaar geleden met 4 tot 5 soorten Griekse groenten en fruit, met wortelen als belangrijkste product. Tegenwoordig verwerken we 200 soorten groenten en fruit, zowel Grieks als geïmporteerd, met een specialisatie in groenten. Ons doel is om de eerste naam te zijn die in iemands gedachten opkomt wanneer grote hoeveelheden groenten nodig zijn, zonder concessies te doen aan de kwaliteit."
Kavvadias beschrijft de ingrijpende veranderingen in de groenteconsumptie in Griekenland: "De groentemarkt in Griekenland is goed ontwikkeld, maar er hebben zich grote veranderingen voorgedaan in de 60 jaar dat ons bedrijf actief is. Vroeger waren groenten zoals selderij en knolselderij heel gebruikelijk, maar nu zijn ze nauwelijks nog te vinden. Dit komt doordat het kookproducten zijn die veel tijd vergen om te bereiden, terwijl huishoudens de tijd die ze aan koken besteden, hebben verminderd. Zelfs sla wordt nu deels vervangen door voorgesneden sla."
"Consumenten betalen tegenwoordig extra om tijd te besparen, zelfs als ze 10 cent moeten betalen voor een praktischer product. Ons bedrijf heeft deze trend opgemerkt en onderzoekt de beste manier om hiervan te profiteren. We staan altijd open voor nieuwe ideeën en streven ernaar om met innovatieve oplossingen te komen," zegt de Griekse handelaar.
"De veranderingen in de groenten en fruit die de afgelopen 60 jaar door Grieken zijn geconsumeerd, zijn ingrijpend. Mango's, ananas en limes zijn inmiddels vaste onderdelen van het Griekse eetpatroon geworden, zowel op tafelfruit als in cocktails. Daarnaast heeft ook het teeltlandschap zich ontwikkeld. Fruit zoals avocado's, dat vroeger niet in Griekenland te verkrijgen was, wordt nu in grote hoeveelheden op Kreta geteeld," zegt Kavvadias.
Een van de meest recente toevoegingen aan de Griekse teeltbedrijven is zachtfruit. "Nu wordt er zachtfruit zoals blauwe bessen geteeld in Griekenland, in de regio Ilia, maar er zijn er maar weinig en niet genoeg voor het hele jaar. Daarom worden de meeste zachtfruit geïmporteerd uit het buitenland," besluit Kavvadias.
Voor meer informatie:
Dionysis Kavvadias
Kavvadias S.A.
Tel: +30 210 4820512
[email protected]
https://kavvadias-sa.gr/