Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe aardappelen in Sevilla

"Veel animo voor areaaluitbreiding, maar geen overaanbod verwacht door gebrek aan pootgoed"

De aanplant van nieuwe aardappelen ligt op schema in de Zuid-Spaanse provincie Sevilla, waar Nevado e Hijos al 60% van zijn ongeveer 400 hectare heeft gepoot. De percelen van het bedrijf liggen verspreid over de gemeenten Villamanrique de la Condesa, Dos Hermanas en La Puebla del Río.

"Voor de nieuwe aardappelen houden we hetzelfde areaal als vorig jaar aan. We hebben twee klanten: supermarktketen Mercadona in Spanje, dat 80% van onze oogst afneemt, en Carrefour België, goed voor de resterende 20%", zegt Miguel Ángel Castillo, directeur van Nevado e Hijos.

Het poten verloopt vlot. De weersomstandigheden zijn de afgelopen weken goed geweest in de provincie Sevilla, die ruim de helft van de aardappelteelt in Andalusië voor haar rekening neemt. Toch is er voor het tweede jaar op rij een tekort aan pootgoed. "Vorig jaar kwamen er al minder pootaardappelen uit Europa, en de kiemkracht was erg laag. Dat leidde tot apicale dominantie bij de planten (de groei van de hoofdscheut onderdrukt de groei van de zijscheuten) en lagere opbrengsten dan verwacht", legt Castillo uit. "In Spanje hebben we last van droogte, maar in Europa waren het juist de zware regenval en overstromingen die ervoor zorgden dat het pootgoed laat ontkiemde en later werd gerooid."

Daarnaast speelden er vorig jaar in Sevilla problemen met de aardappelziekte door de regen in het voorjaar. "We hebben in jaren niet zoveel last gehad van deze schimmel. Dit heeft geleid tot een lagere opbrengst, maar door de hoge vraag op de markt waren de prijzen van nieuwe aardappelen extreem hoog."

"Hoge prijzen motiveren telers vaak om meer te planten, vooral als de opbrengsten van andere gewassen zoals tarwe, suikerbieten of katoen tegenvallen", zegt Castillo. "Maar ik verwacht geen overaanbod dit jaar, omdat er simpelweg te weinig pootgoed beschikbaar is." De bedrijven die pootgoed leveren, geven prioriteit aan vaste contracten met hun trouwe klanten. Het volume vrij beschikbare pootaardappelen is laag. "Exclusieve rassen zijn nog moeilijker te vinden", stelt hij.

Nieuwe aardappelen
De nieuwe aardappel, ook wel primeuraardappel genoemd, is de belangrijkste soort in Andalusië. Volgens gegevens van het regionale ministerie van Landbouw is ongeveer 61% van het aardappelareaal bestemd voor deze vroege variant. "De consumptie van nieuwe aardappelen groeit elk jaar, en supermarkten bieden ze steeds vaker aan", zegt Castillo.

"Wie eenmaal nieuwe aardappelen heeft geproefd, wil geen bewaar- of geïmporteerde aardappelen meer. Nieuwe aardappelen hebben een veel betere smaak, textuur en versheid. Daarom ontwikkelen we nu een programma voor extra vroege aardappelen, zodat we ook in januari, februari en maart verse nieuwe aardappelen kunnen leveren, buiten het normale seizoen."

"De winterteelt (met aanplant eind augustus) vereist daarentegen extra werk, want tot de oogst worden de aardappelen blootgesteld aan herfst- en winterweer. Dit zorgt voor een minder hoge opbrengst dan in het voorjaar of de zomer. Toch doen we deze extra inspanning om consumenten zo lang mogelijk van Spaanse nieuwe aardappelen te voorzien", zegt Castillo. "We weten dat de superieure kwaliteit van nieuwe aardappelen het hogere prijskaartje ruimschoots rechtvaardigt."

Voor meer informatie:
Nevado e Hijos
Pol. Ind. El Puntal Nº 3-4
41140 Isla Mayor (Sevilla) – Spanje
Tel: +34 955 773 997
[email protected]
https://nevadoehijos.es/