Het Spaanse artisjokkenseizoen verloopt ook dit jaar moeizaam, zoals al enkele jaren het geval is. Hoewel de prijzen goed zijn en de vraag naar artisjokken onverminderd hoog blijft, worden de beschikbare volumes steeds kleiner. "Dit hangt samen met stijgende teelt- en arbeidskosten, waardoor de markt steeds meer in handen komt van gespecialiseerde telers", aldus Iván Arenas van Eurofruits Levante.
"Wat de artisjok zelf betreft, zien we dat telers steeds vaker de traditionele Blanca de Tudela, een ras uit het gebied rond Cartagena, vervangen door de hybride variëteit Green Queen. Deze laatste heeft een iets later oogstseizoen, waardoor de volumes dit jaar later op gang kwamen dan gebruikelijk", vervolgt hij.
"Dit jaar hebben we echter iets ongewoons geconstateerd bij de Blanca de Tudela: wijdverbreide problemen met de kieming van de planten. De gewassen verliezen geleidelijk aan hun uniformiteit en de opbrengsten dalen. Waar we enkele jaren geleden nog gemiddeld 20 ton per hectare haalden, ligt dit nu op 14 tot 15 ton. We vermoeden dat dit te maken heeft met de degeneratie van de stekken."
"De plant van de Blanca de Tudela wordt traditioneel door telers zelf vermeerderd door stekken van bestaande gewassen te selecteren. Om de genetische vitaliteit van het ras te behouden, combineren telers al jaren stekken uit percelen in Tudela (Navarra) met die uit onze regio. Tegelijkertijd is er rotatie wat de teeltlocaties betreft. Ondanks deze inspanningen behalen we niet meer de rendementen van vroeger", legt Iván uit.
"De hybride artisjok, die wordt gekweekt uit zaad, heeft dit probleem niet. De opbrengsten blijven stabiel, de kieming is homogener en het gewas groeit gelijkmatiger. Hierdoor kiezen steeds meer telers voor deze variëteit, die ook zeer goed verkoopt op de versmarkt. Maar voor de conservenindustrie vormt dit ras een uitdaging, omdat de vorm minder geschikt is voor machinale verwerking", voegt hij toe.
Wat de prijzen betreft, merkt Iván op dat deze momenteel op een goed niveau liggen: ongeveer één euro per kilo op het veld en meer dan twee euro per kilo voor het verpakte product. "Deze prijzen zijn acceptabel, rekening houdend met de teelt- en verwerkingskosten, de strenge selectie voor de versmarkt en de concurrentie op de markt."
"Er zijn overzeese landen die artisjok naar Europa exporteren en zo zowel op de versmarkt als in de verwerkende industrie met ons concurreren. We zien bijvoorbeeld verse artisjok uit Noord-Afrika tegen lage prijzen Italië binnenkomen, een voorheen belangrijke afzetmarkt voor het Spaanse product. Vanuit Italië kunnen deze artisjokken ook naar Frankrijk worden geëxporteerd, onze andere grote markt."
"Maar artisjok is een product dat niet bestand is tegen lange transporttijden. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de markt de uitstekende kwaliteit en versheid van de Spaanse artisjok zal blijven waarderen, zelfs als het aanbod uit andere landen toeneemt", besluit hij.
Voor meer informatie:
Eurofruits Levante
Calle Constitución, 53
03170 Rojales (Spanje)
Tel: +34 638 729 509
[email protected]
https://eurofruitslevante.com/