Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frutícola Empordà

Oogst Tessa appel neemt elk jaar toe in Spanje

Fructícola Empordà, de enige teler en verkoper van Tessa appelen in Spanje, heeft vorig jaar 700.000 kilo van deze variëteit geoogst. Dit is de hoogste opbrengst ooit van deze relatief nieuwe appel op de markt. Het Catalaanse bedrijf, gevestigd in Sant Pere Pescador (Girona), oogstte dubbel zoveel Tessa appelen als in 2023 en verwacht de komende jaren de opbrengst te vervijfvoudigen. Daarnaast onderzoekt het bedrijf op korte en middellange termijn de mogelijkheid om het areaal uit te breiden, dat momenteel 30 hectare beslaat.

Fructícola Empordà sloot zich in 2020 aan bij de Europese Tessa club, een organisatie die de teelt en afzet van dit appelras beheert en zorgt voor naleving van strikte kwaliteitsnormen. Deze club telt iets meer dan tien leden verspreid over Europa. Van de 98.000 kilo appelen die in het eerste jaar werden geoogst, is de opbrengst in korte tijd gestegen tot een zevenvoud hiervan, met verdere groei in het vooruitzicht dankzij de toenemende populariteit onder consumenten. De Tessa appel, die oorspronkelijk uit Italië komt, is het resultaat van onderzoek waarin de variëteiten Gala en Pink Rose zijn gecombineerd. De appel kenmerkt zich door zijn zoete, knapperige smaak, felrode kleur en het vermogen om zich aan te passen aan verschillende klimaatomstandigheden en hoogtes.

Vier jaar geleden startte Fructícola Empordà een pilotproject om te onderzoeken hoe de Tessa appel zich aanpaste aan het klimaat en de bodem van Sant Pere Pescador. Ondanks de ligging op zeeniveau waren de resultaten positief. Sinds 2020 is de oogst gestaag toegenomen: van 98.000 kilo in het eerste jaar naar 700.000 kilo in 2024. In 2021 werd 120.000 kilo geoogst, in 2022 was dat 183.000 kilo, en in 2023 verdubbelde de oogst tot 355.000 kilo. Het bedrijf verwacht dat deze verdubbeling de komende jaren zal doorzetten.

Andere Europese leden van de Tessa club zijn onder meer Melinda, La Trentina, Valentina VM, Jolly Coop, FruitMasters, Südtiroler Obstversteigerung, Kropfl Obsthandel, BB Fruchthandel en EVA. Gezamenlijk oogstten de leden in 2024 zo'n 11.800 ton appels, geteeld op 490 hectare. Het areaal blijft zich uitbreiden over het hele continent.

Miquel Roig, manager van Fructícola Empordà, benadrukt dat "Tessa een uitstekende variëteit is voor zowel telers als handelaren en consumenten. De stevige schil maakt de appel goed bestand tegen beschadigingen, weersinvloeden en stoten. Bovendien heeft de appel een lange houdbaarheid en is hij makkelijk te bewaren. Voor de consument is de appel bijzonder aantrekkelijk door zijn intens rode kleur en het perfecte evenwicht tussen zoetheid en een lichte zuurgraad."

Voor meer informatie:
Frutícola Empordà
[email protected]
www.fructicolaemporda.com

Publicatiedatum: