Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Men prefereert in deze periode nog altijd Belgische aardbeien boven het Spaanse aanbod"

Tholen - Het aardbeienseizoen zit er weer even op bij kwekerij Demedts - Demey. "We hebben de laatste Elsanta rond 20 december geplukt. Erna hebben we nog wel wat kleine aardbeien uitgeplukt, maar toen was het wel klaar. Nu is het weer wachten op half maart, wanneer we weer van start kunnen met eigen aardbeien", vertelt Benoit Demedts van de kwekerij uit het Vlaamse Gits.

Benoit was dus wat eerder klaar dan hij had verwacht. "Ik weet niet goed hoe dat kwam. De kilo's waren wel iets lager dan andere jaren. Bovendien was het zeer donker in november. Wij belichten niet, dus toen hebben we wel wat afval geplukt. Elsanta gaat rap in de stress, dus november was een slechte maand voor de kwaliteit. Echter, we mogen over het algemeen niet klagen. De prijsvorming was goed en ik denk dat we tevreden terug kunnen blikken op de laatste maanden van 2024."

Wel ziet de kweker dat de echte pieken verdwenen zijn. "Voorgaande jaren hadden we in het najaar nog volledige serres opgeplant, waardoor je echt met forse najaarsvolumes werkte, maar sinds vorig jaar hebben we ons toegespitst op doordragers. Ik denk dat collega's hetzelfde idee hadden en dat zag je terug in het prijsniveau. De pieken zijn weg. Alles is veel meer gespreid. We proberen hier ook continuïteit in te creëren door zo veel mogelijk systemen en afdelingen op verschillende momenten op te planten, zodat als er een een dipje heeft, je dit kunt opvangen met een andere. Het is nog een beetje experimenteren, maar we gaan er zeker mee door, omdat je met minder planten evenveel of zelfs meer kilo's kunt produceren. In onze bedrijfsvoering zijn doordragers wel echt een meerwaarde. Het is anders telen, maar dat moet je jezelf aanleren."

Een vlakke, stabiele aanvoer gedurende het najaar dus, maar ook over de vraag was Benoit te spreken. "Ja, die is wel goed geweest. Zeker richting Kerst was het heel druk. Toen hadden we alleen niet veel meer, dus moesten we redelijk wat bijhalen bij een collega-teler die belicht. Inmiddels is de vraag weer gestabiliseerd en kopen we nog wekelijks in bij collega's. Spaanse hebben we eigenlijk nooit in de winkel. Dat wil men niet. We zien dat onze klanten bereid zijn iets meer neer te leggen voor goede kwaliteit Belgische aardbeien en nu zijn ze ook nog niet eens heel duur. Zo rond de €2,50 voor een doos met kleinere maten en € 5,50 voor de grotere aardbeien. Daar kunnen we prima mee werken. Voor telers mag het natuurlijk altijd meer zijn, maar het is aanvaardbaar."

Voor Benoit zelf gaat de blik met de eigen teelt weer richting maart. "We zijn nu weer druk bezig met opplanten. Vorige week zijn we gestart met Rendez-Vous en deze week zullen we Karima op gaan planten. Dan verwachten we, afhankelijk van het weer natuurlijk, rond half maart weer eigen volumes te hebben. In februari beginnen we daarnaast ook weer met de frambozen, dus de drukte komt voor ons langzaam maar zeker weer op gang."

Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Kwekerij Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
Tel.: +32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be