Van Gelder lanceert op de Horecava de eerste vegetarische rookworst die nu al voldoet aan de nieuwe regelgeving rondom rookaroma's van 2026. Bovendien is deze worst op basis van erwten en tarwe een bron van eiwitten, wat hem tot een voedzame en duurzame keuze maakt, zo geeft het bedrijf aan.
Rookworst van de toekomst
Vanaf 1 juli 2026 verbiedt EU-regelgeving het gebruik van rookaroma's in levensmiddelen vanwege mogelijke genotoxische stoffen. Met deze nieuwe toekomstbestendige rookworst voldoet Van Gelder nu aan deze toekomstige richtlijnen, zonder concessies te doen aan smaak. De rooksmaak wordt gecreëerd door een combinatie van kruiden en natuurlijke aroma's. Het omhulsel is gemaakt van zeewier, wat niet alleen duurzaam is, maar ook bijdraagt aan de textuur en smaak van de worst. Tegelijkertijd maakt het de worst geschikt om te bakken, grillen en koken.
"We zien een groeiende vraag naar vegetarische producten met ambachtelijke structuren en smaak. Dit motiveert ons om keer op keer te innoveren. Door in te zetten op deze eigenschappen zorgen we ervoor dat gasten steeds weer om dezelfde producten vragen. Ook de toekomstige strengere regels rondom rookaroma's dagen ons uit om vandaag al te innoveren. Met deze rookworst bewijzen we dat een natuurlijk alternatief met groenten kwalitatief en toekomstbestendig is en laten we aan de markt zien wat er allemaal mogelijk is." zegt Gerrit van Gelder, algemeen directeur van Van Gelder. "Onze klanten in de horeca en ziekenhuizen kunnen hun gasten een veilig, lekker en duurzaam alternatief bieden, zonder in te leveren op kwaliteit of gezondheid."
Duurzaam en toekomstbestendig
Van Gelder is de eerste producent die op deze manier een rookworst ontwikkelt zonder kunstmatige rookaroma's, vooruitlopend op de strengere maatregelen rondom rookprocessen. De vegetarische rookworst is ontwikkeld met grondstoffen zoals getextureerde erwtenproteïne voor een goede, ambachtelijke structuur en natuurlijke kruiden, waardoor het product aansluit bij de vraag naar smaakvolle, gezonde en diervriendelijke alternatieven.
"Geen enkele producent combineert groenten, zeewier en kruiden zoals wij dat doen," aldus Gerrit van Gelder. "Met deze rookworst bieden we een product dat perfect past in het huidige culinaire landschap en een nieuwe standaard zet voor de foodservice-industrie."
Proeven op de Horecava
Bezoekers van de Horecava kunnen de vegetarische rookworst van Van Gelder nu zelf proeven. De rookworst wordt dagelijks tussen 12:00 en 15:00 geserveerd in hal 8 op stand 08.126 met hutspot en de vegetarische varianten van bacon en jus. Naast de vegetarische rookworst worden er ook 4 andere, plantaardige en vegetarische worsten geïntroduceerd. Zo introduceren ze o.a. een plantaardige knakworst, plantaardige kipgrillworst en plantaardige braadworst.
Voor meer informatie:
Van Gelder Groente en Fruit
Krommeweg 10
2988 CB Ridderkerk
Tel.: +31 (0)180 33 60 01
[email protected]
www.vangeldernederland.nl