Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bijeenkomst in Brussel

Paddenstoelenteelt in 2025: uitdagingen en vooruitzichten

In de Europese paddenstoelenteelt komen traditie en innovatie samen. Jaarlijks wordt er ongeveer een miljoen ton paddenstoelen geoogst, wat voor duizenden telers een stabiele inkomstenbron vormt. Bovendien biedt de sector de consument een gezond en duurzaam product.

Een moment van de bijeenkomst in Brussel

Op 9 januari kwam de Europese paddenstoelsector samen in Brussel voor een bijeenkomst met de DG Agri van de Europese Commissie. De oogst wordt voor 2025 geraamd op 1.040.200 ton, een stabiel volume. Polen en Nederland zijn de grootste spelers, goed voor meer dan 70% van de totale Europese productie. Italië staat op de zesde plek. De sector richt zich vooral op champignons, die onder gecontroleerde omstandigheden worden geteeld. Daarnaast groeit de teelt van de gewone oesterzwam. In Italië worden ook koningsoesterzwam, populierenleemhoed en shiitake steeds vaker aangeboden op groothandelsmarkten en in supermarkten. Zo'n twee derde van de teelt is bestemd voor afzet op de versmarkt, de rest wordt verwerkt.

Volgens Andrea Prando, voorzitter van de Italiaanse paddenstoelenvereniging, kampt de sector met serieuze uitdagingen. "De marktdynamiek, strengere regels rond verpakkingen en het gebruik van veen vormen belangrijke knelpunten. Economisch gezien biedt de sector in Europa werk aan meer dan 40.000 mensen. Promotiecampagnes bereikten in 2024 ruim 86 miljoen views online. Toch zijn de stijgende kosten, zoals hogere minimumlonen en energieprijzen, een flinke aanslag op de winstmarges."

Een andere zorg is duurzaamheid. Alternatieven voor veen, dat wordt gebruikt in teeltsubstraten, staan hoog op de agenda. Hoewel projecten zoals Bioschamp veelbelovende resultaten laten zien, zijn deze nog niet voldoende om veen volledig te vervangen. Technische en wettelijke vraagstukken blijven bestaan, net als zorgen over de gemiddelde opbrengsten.

"Een van de grootste uitdagingen is de nieuwe EU-regelgeving die vanaf 2030 plastic verpakkingen voor verse groenten en fruit verbiedt, met enkele uitzonderingen. Voor paddenstoelen, die kwetsbaar zijn voor vochtverlies en fysieke schade, kan dit betekenen dat er dure, innovatieve verpakkingsoplossingen nodig zijn. De sector pleit daarom voor een uitzondering vanwege de bederfelijkheid van het product. Het Europese samenwerkingsverband van paddenstoelentelers is al in gesprek met de EU om duidelijkheid te scheppen."

Ondanks de uitdagingen kijkt de sector met optimisme naar de groeimogelijkheden. Automatisering in de oogst van paddenstoelen wordt momenteel getest, maar is nog niet economisch rendabel. Met gerichte beleidsmaatregelen en investeringen in nieuwe technologieën kan de sector haar strategische rol binnen de Europese tuinbouw blijven versterken.

"Samen moeten we werken aan bewustwording over moderne teelttechnieken", aldus Prando. "De combinatie van duurzaamheid, efficiëntie en economische haalbaarheid is essentieel om de uitdagingen het hoofd te bieden en toekomstige kansen te grijpen."

Voor meer informatie:
AIF – Associazione Italiana Fungicoltori
Via Torricelli, 71/A
37100 Verona – Italië
Tel: +39 (0)45 952058
[email protected]
www.fun.go.it