Het afgelopen blauwe bessenseizoen in Peru ondervond sterk de impact van ongunstige weersomstandigheden, zoals lage nachttemperaturen. Het zorgde voor kleinere maten. Toch wisten de telers deze problemen te compenseren met in totaal een hoger aantal kilo's.
"Ondanks de uitdagingen hebben we de kwaliteit kunnen waarborgen door zorgvuldig de juiste rassen te kiezen", vertelt Frank Remigio Erazo, directeur van RS Peruvian Business. "We begonnen met Biloxi, maar schakelden snel over op Ventura. Hoewel Ventura iets kleinere vruchten oplevert, bleek dit ras veel beter bestand tegen de omstandigheden. Het is ook beter geschikt voor de export."
"Onze belangrijkste afzetgebieden zijn Centraal-Amerika en Colombia. We bereiden ons voor op een constante levering het hele jaar door. We gaan binnenkort leveren aan supermarktketen Éxito in Colombia, wat een belangrijke mijlpaal is in de export van Peruaanse blauwe bessen naar Latijns-Amerika", legt Remigio uit.
De marktprijzen zijn volatiel geweest. "Tijdens de oogst schommelden de kosten van aankoop in het veld tussen €2 en €6,50 per kilo, met een gemiddelde van €2,85 tegen het einde van het seizoen. Ondanks deze fluctuaties zijn er kansen voor duurzame groei. De samenwerking met Colombiaanse supermarkten versterkt bovendien onze capaciteit om jaarrond te leveren en onze exportbestemmingen verder te diversifiëren."
Hoge verwachtingen voor Hass avocado's
"Het Hass avocadoseizoen start tussen 20 en 25 januari. We verwachten 50 containers naar Europa te exporteren", aldus de exportmanager. "Europa is een veeleisende markt, maar blijft interessant vanwege de hoge vraag en competitieve prijzen. Succes hangt af van een strikte kwaliteitscontrole, vanaf de teelt tot en met het verpakken. We focussen op middelgrote en grote maten, die aansluiten bij de verwachtingen van internationale klanten."
De vroege bloei, ook wel 'flor loca' genoemd, heeft de opbrengst met 10% tot 15% verhoogd. Dit biedt kansen, maar ook uitdagingen. "Kleinere maten zijn moeilijker te verkopen, vooral in Europa, waar grotere avocado's worden gewaardeerd", besluit Remigio.
Voor meer informatie:
Frank Remigio Erazo (directeur)
RS Peruvian Business
Tel: +51 931 098 979 (Peru)
[email protected]