"De Bond van de Duitse Aardappelsector is blij dat het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) de ernst van de situatie inziet en dat de federale minister de verenigingen heeft uitgenodigd voor een rondetafelgesprek op vrijdag 10 januari 2025. Er is dringend behoefte aan mogelijke oplossingen om de getroffen gewassen, zoals aardappelen, te kunnen blijven telen. De voedselveiligheid en het verlies van regionale kringlopen staan op het spel", zei UNIKA-voorzitter Olaf Feuerborn na de bijeenkomst bij het BMEL.
Voorzitter van de Union der Deutschen Kartoffelwirtschaft (UNIKA) Olaf Feuerborn pleit tijdens een bijeenkomst op het federale ministerie van Landbouw voor een holistische aanpak om cicaden en de bacteriën die ze overbrengen onder controle te krijgen. De glasvleugelcicade verspreidt zich sinds enkele jaren snel in talrijke teeltgebieden en teistert aardappelen, bieten en andere groentegewassen.
Tegelijkertijd breidt het verspreidingsgebied van de cicade zich steeds verder uit, waardoor de aardappelteelt wordt bedreigd. De cicadesoort kan twee ziekteverwekkers bij zich dragen, een stolburziekteverwekker enerzijds en een proteobacterie anderzijds. Beide bacteriën hebben het potentieel om enorme verliezen te veroorzaken in opbrengst, kwaliteit en opslag, en zelfs het totale verlies van aardappelen als basisvoedsel. De Union der Deutschen Kartoffelwirtschaft is blij dat het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) de ernst van de situatie inziet en dat de Bundesminister de verenigingen heeft uitgenodigd voor een ronde tafel op vrijdag 10 januari 2025.
UNIKA-voorzitter Olaf Feuerborn
Maatregelen op korte, middellange en lange termijn
Volgens Feuerborn zijn er strategisch gecoördineerde maatregelen nodig om de huidige zelfvoorziening in het basisvoedsel aardappel veilig te stellen. "Maatregelen beperken tot teelt of veredeling volstaan niet om de existentiële bedreiging voor telers tegen te gaan en de grondstof voor de verwerkende sectoren veilig te stellen", legt de voorzitter uit. "Een allesomvattende aanpak vereist maatregelen op korte, middellange en lange termijn, vooral in gebieden waar de cicadesoort nog niet voorkomt", benadrukte Feuerborn.
In zijn verklaring aan het BMEL benadrukte de voorzitter dat de aardappelsector al op eigen initiatief projecten voor onderzoek heeft opgestart. Hier is een intensievere financiering voor onderzoek nodig om de belangrijkste vragen te beantwoorden en mogelijkheden voor actie te bepalen. Om de regio's op korte termijn te beschermen moeten ook alle mogelijkheden op het gebied van gewasbescherming benut worden. Een aanpassing in de voorwaarden van het gemeenschappelijk landbouwbeleid is nodig om alle maatregelen op het gebied van landbouw te testen en te optimaliseren, zodat de voortdurend toenemende populatie cicaden kan worden ingedamd.
De aardappel staat op het spel
Ernst-Rainer Schnetkamp, plaatsvervangend voorzitter van de Bundesverband der obst-, gemüse- und kartoffelverarbeitenden Industrie (BOGK), benadrukte het belang van de Duitse aardappelteelt voor de verwerkende industrie. "De verwerkende bedrijven verbruiken meer dan de helft van de in Duitsland geteelde aardappelen voor de productie van waardevolle levensmiddelen. Deze aantallen kunnen niet worden vervangen door andere herkomstgebieden", aldus Schnetkamp.
De verenigingen UNIKA en BOGK benadrukken dat de voedselveiligheid met het Duitse basisvoedsel aardappelen niet in gevaar mag komen en hebben de BMEL in gesprekken op 10 januari 2025 nogmaals alle technische ondersteuning aangeboden bij de bestrijding van de dragers van bacteriën.
Voor meer informatie:
https://www.bogk.org/
http://www.unika-ev.de/