Bij EARL Les Chambres, een bedrijf in de Franse Drôme, niet ver van Valence, heeft de teelt van tomaten, aardbeien en komkommers in een kas van 3.000 m² plaatsgemaakt voor mandarijnen, grapefruit, sinaasappelen en avocado's. Anthony Oboussier, de eigenaar, deelt zijn visie achter deze koerswijziging en de vooruitzichten voor deze nieuwe teelten.
Een winterteelt vinden
Tot begin 2024 teelde Anthony Oboussier in het voorjaar aardbeien en nieuwe aardappelen, gevolgd door zomergroenten zoals de typische ratatouille-ingrediënten, waaronder tien oude tomatenrassen. In de herfst en winter oogstte hij komkommers, bonen en bladgroenten zoals sla, veldsla, spinazie en snijbiet. De combinatie van werkzaamheden in de kas en het onderhoud van boomgaarden bleek echter op den duur te tijdrovend en uitputtend. "Het was simpelweg niet meer haalbaar, zeker niet met de voortdurende uitdagingen om voldoende arbeidskrachten te vinden. Bovendien werd het steeds moeilijker om groenten van goede kwaliteit te telen, ondanks de toepassing van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën zoals het loslaten van nuttige insecten", legt hij uit. Het resultaat: veel afwijkende producten en hoge uitvalpercentages.
De jonge planten werden aangeschaft bij een kwekerij in de Pyrénées-Orientales, met ondersteuning van de Kamer van Landbouw. Dankzij een trainingsdag kreeg Anthony waardevolle inzichten in de teelt. Op de foto links staat een grapefruitboom, rechts een clementineboom.
Om die redenen besloot Anthony over te schakelen naar andere gewassen. "Ik zocht iets wat geschikt was voor de kas én rekening hield met mijn drukke schema van april tot september. Citrus en avocado's, die tussen november en februari worden geoogst, waren een logische keuze."
Nieuwe gewassen in de kas
In maart 2024 werden 40 mandarijnenbomen, 20 sinaasappelbomen, 20 grapefruitbomen en 40 avocadobomen geplant. Deze zijn toegevoegd aan de bestaande aanplantingen met kersen (0,7 ha), abrikozen (5 ha), perziken en nectarines (16 ha) en kiwi's (1,3 ha rood, 0,7 ha geel).
Rechts: sinaasappelboom
Hoewel citrus en avocado ongewoon lijken voor de regio, blijken ze goed te gedijen in het noorden van de Drôme. Anthony houdt de ontwikkelingen nauwgezet in de gaten. "Het is een experiment. Ik kijk hoe de bomen groeien, hoe de vruchten zich ontwikkelen, en uiteindelijk kies ik de teelt die het beste bij mijn plannen past. Als alles goed gaat, wil ik uitbreiden met een nieuwe kas van 5.000 m², gericht op grootschalige teelt."
Citrusbomen dragen na ongeveer drie jaar vruchten, avocado's na vijf jaar. Toch ziet Anthony nu al positieve resultaten. Vooral de avocado lijkt veelbelovend, zowel qua teelt als commercieel. "Ik heb gekozen voor de rassen Hass en Fuerte, omdat je voor de bestuiving altijd twee soorten nodig hebt (groep A en B). Hass is de meest geconsumeerde variëteit en is populair vanwege de hoge opbrengst, goede maatvoering en prima smaak. Van de rassen van groep B biedt Fuerte de beste resultaten qua smaak, maatsortering en teeltbeheer. Dit ras is dus ideaal als aanvulling."
Een groot voordeel van avocado's is hun flexibele oogsttijd. "Zodra ze volgroeid zijn, stopt de rijping aan de boom. Ze kunnen dan vier tot zes weken blijven hangen, wat oogsten op bestelling mogelijk maakt." In eerste instantie wil Anthony zijn citrus en avocado's aanbieden aan bestaande partners. Later overweegt hij om ook samen te werken met lokale winkels en supermarkten.
Voor meer informatie:
Anthony Oboussier
EARL Les Chambres
Tel: +33 (0)6 75 85 59 51 (Frankrijk)
[email protected]