Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Samenwerken aan slimmer netgebruik: van netcongestie naar energie-hubs

Het afgelopen jaar is een aantal flinke stappen gezet om de gevolgen van netcongestie te verminderen. Zo is de nieuwe Energiewet aangenomen en heeft de ACM al veel beleidsregels aangepast om bedrijven meer ruimte te geven de schaarse capaciteit op het net slimmer te benutten.

Betere benutting netcapaciteit dankzij groepscontracten
Vooral op het vlak van samenwerking en het gebruik van nieuwe contractvormen zijn diverse stakeholders met nieuwe en belangrijke oplossingen gekomen. In het afgelopen jaar heeft de ACM een aantal nieuwe contractvormen geïntroduceerd. De belangrijkste daarvan zijn de groepscontracten en de alternatieve en/of capaciteitsbeperkende contracten.

Er is een groeiend besef bij ondernemingen dat het optreden in gezamenlijkheid vruchten afwerpt. Zo is het mogelijk dat men als groep, via een opgerichte energie-hub, meer capaciteit ter beschikking krijgt, dan voorheen op individuele basis. Via energiemanagementsystemen kan dan worden geregeld wie van de capaciteit op welk moment gebruik maakt. Dit leidt op zichzelf al tot kostendalingen, omdat de transportkosten hierdoor omlaag kunnen.

Het bijgevoegde rapport legt uit wat netcongestie precies is. Het eerste hoofdstuk staat stil bij zowel fysieke als meer administratieve of bureaucratische belemmeringen als veroorzakers van netcongestie. De bank legt uit waarom de fysieke knelpunten door de energietransitie groter kunnen worden als gevolg van het meer variabele aanbod van elektriciteit.

Het tweede hoofdstuk beschrijft veranderingen in de wet- en regelgeving. Door middel van zogenoemde net- en tarievencodes past de ACM in hoog tempo de wetgeving aan, waardoor netbeheerders en bedrijven de schaarse netcapaciteit beter kunnen benutten en worden geprikkeld om het net op dalmomenten te gebruiken. Ook staan ze kort stil bij de nieuwe Energiewet die in december 2024 door de Eerste Kamer is aangenomen.

Het derde hoofdstuk beschrijft mogelijke oplossingen voor netcongestie. In zeven interviews tonen ze een aantal voorbeelden van ondernemers die ondanks netcongestie creatieve oplossingen weten te vinden. Via op te richten energie-hubs kunnen bedrijven in gezamenlijkheid richting en in samenwerking met de netbeheerders congestie verminderen.

Voorkom verrassing in 2026, begin nu met energie-hubs
Het vierde hoofdstuk sluit af met een conclusie: de versnelling van de groei in het aantal experimenten met energie-hubs zal zich in 2025 doorzetten. Het opzetten van een energie-hub is echter een lang proces. Grote effecten daarvan zijn daarom pas vanaf 2026 te verwachten. Maar 2025 is wel het jaar waarin veel ondernemingen met naburige bedrijven, de netbeheerder en gespecialiseerde dienstverleners in gesprek moeten, willen ze in 2026 niet worden verrast door verdere fysieke netcongestie.

Lees hier het volledige rapport

Bron: ABN AMRO

Publicatiedatum: