Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vetter Italia:

"Na enkele zwakke jaren zijn velen op zoek gegaan naar alternatieven voor Italiaanse Abate Fetel"

De markt voor Italiaanse Abate Fetel peren kan momenteel worden omschreven als 'turbulent'. "De aanvoer heeft zich onlangs enigszins hersteld, terwijl de prijzen hoog en stabiel blijven", meldt Alex Weitgruber, Managing Director van Vetter Italia en gespecialiseerd exporteur voor Duitsland. Het voormalige vlaggenschip van de Italiaanse fruitsector heeft veel van zijn belang verloren na verschillende mislukte oogsten op rij. "Na drie tot vier zwakke jaren zijn velen gedwongen om alternatieven te zoeken, waaronder Conference uit Nederland en België en producten uit Spanje of Turkije, en hebben zich dienovereenkomstig geheroriënteerd. Dit heeft geleid tot een algemene daling van de vraag in de export."

Weitgruber herinnert zich het dieptepunt in het seizoen 22/23: "Maar het seizoen van vorig jaar kende ook vrij zwakke opbrengsten, waardoor we eind januari al door onze voorraden heen waren. Zoals de zaken er nu voorstaan, verwachten we dit jaar eind februari/begin maart te kunnen leveren." De productiedaling is vooral te wijten aan de zware klimatologische uitdagingen, vooral de bruingemarmerde stinkwants, benadrukt hij. "We zitten ook in het premiumsegment, waar de uitval bij het sorteren aanzienlijk hoger is. Desondanks is er momenteel voldoende aanbod in verhouding tot de bescheiden vraag."

Moeilijke kiwi-export, dreigende tekorten aan radicchio en radijs
De Hayward kiwi is traditioneel ook een sterk exportproduct voor de Italiaanse fruitsector. Weitgruber: "Normaal gesproken beginnen we vanaf november met exporteren. Helaas verloopt de afzet dit jaar nogal traag, wat vooral te wijten is aan de gunstige prijzen van Grieks fruit. We hopen nu op betere marktomstandigheden in februari. In het algemeen hebben we gemerkt dat de Griekse kiwiteelt de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen, terwijl de opbrengst in Italië een aantal keren sterk is gedaald. In dit opzicht tekent zich een soortgelijk scenario af als in de perenteelt."

Naast fruit exporteert het Zuid-Tiroolse bedrijf ook een breed scala aan groenten uit Italiaanse teelt. Tot de toppers behoren koolrabi, bospeen, andijvie, radicchio en radijs. Volgens Weitgruber wordt er in de komende twee tot drie weken een tekort verwacht voor de laatstgenoemde twee producten, wat weer te wijten is aan een teeltachterstand.

25 jaar agentschap
Vetter Italia vierde vorig jaar zijn 25-jarig bestaan en bedient al sinds het begin een gevarieerd klantenbestand in Duitsland. "Waar we mee worstelen is de toenemende rechtstreekse inkoop van goederen uit Italië door de retail. Dit is natuurlijk desastreus voor de traditionele handel waarin wij actief zijn. De focus ligt vooral op marges en minder op de allround service en het advies dat daarbij hoort, waar wij ook voor staan en zullen blijven staan in de komende 25 jaar", besluit Weitgruber.

Voor meer informatie:
Alex Weitgruber
Vetter Italia GmbH
Feldgatterweg 2
39011 Lana / Bolzano, Italië
Tel: + 39 335 5291492
[email protected]
www.vetter.it