Utrechtse fruittelers vrezen na de terugroepactie met blauwe bessen uit de diepvries van Albert Heijn als gevolg van de Hepatitis-uitbraak, dat de vraag naar hun fruit de komende dagen wat afneemt, maar bang voor hepatitis zijn ze niet.
Jan van Ginkel teelt blauwe bessen in de gemeente Leusden. Het nieuws houdt hem bezig, zegt hij bij RTV Utrecht. "Je vraagt je wel af wat dit gaat doen met de vraag komend jaar", zegt hij. Hij verwacht dat er een dipje zal zijn in de populariteit van vers fruit, maar denkt ook dat iedereen dit tegen de zomer wel weer is vergeten. Net op tijd voor de oogst van zijn eigen bessen.
Hij snapt dat mensen zich zorgen maken, al is het volgens hem niet nodig. Zijn medewerkers moeten zich aan strenge hygiƫneregels houden en sinds corona zijn ze daar alleen maar alerter op geworden. Daarnaast beregent hij zijn bessenstruiken niet, maar bedruppelt hij ze vanaf de grond. "Daardoor komt het water niet in contact met de bessen en kan er via het water niets besmet raken."
Het imago van blauwe bessen als superfood heeft een forse deuk opgelopen door de besmetting met hepatitis, volgens bessenteler Siem Hemmes in Breezand. Hij hoopt dat de storm snel weer overwaait.
Dreigt de verkoop van blauwe bessen in te storten? In 'bessenprovincie' Noord-Brabant zijn ze er niet bang voor, ook niet nu een aantal consumenten ziek is geworden door de diepgevroren variant. "Het kan zelfs leiden tot meer vraag, maar dan wel naar verse bessen", aldus Peter Oerlemans van boerderijwinkel Den Hof in BN DeStem die van mening is dat 'het fruit zo snel mogelijk van de plant naar de klant moet gaan'.
De hygiƫneregels zijn in Nederland dan ook een stuk strenger dan in Polen, vertelt Jacco Merkens. Hij teelt appels, peren en pruimen in Werkhoven. Bang dat het vertrouwen in groenten en fruit nu keldert, is teler Merkens niet. "Misschien het vertrouwen in Pools fruit, maar ik hoop dat het vertrouwen in Nederlands fruit alleen maar toeneemt."
Bron: BN DeStem / RTV Utrecht / Telegraaf