De dragonfruitoogst op de Canarische Eilanden is succesvol afgerond. "We hebben geprobeerd prijsschommelingen te vermijden door een programma te ontwikkelen voor de bestuiving van de bloemen", legt Isora García van Pitaber uit. "Hierdoor kunnen we de oogst vooraf plannen op basis van de bloei. Zo kunnen we fruit aanbieden tijdens verwachte pieken in de vraag en zelfs al promoties plannen zodra de bloemen bestoven zijn."
Pitaber teelt verschillende dragonfruitrassen, waaronder de populaire Hibridum en Undatus. "Rood dragonfruit trekt de meeste aandacht, maar bij blinde smaaktests valt de witte vaak meer in de smaak", vervolgt García. "Wit dragonfruit heeft een complexer smaakprofiel, met frisse citrustonen, een goede balans tussen zoet en zuur."
Geel dragonfruit teelt het bedrijf voornamelijk voor eigen consumptie. "Hoewel deze soort zelfbestuivend is en veel voordelen heeft, mist ze de intense aroma's die consumenten verwachten. Bovendien heeft geel dragonfruit een rijptijd van drie maanden en is de oogst in de winter, waardoor de vrucht kwetsbaar is voor beschadigingen door zoutnevel van de zee. Dit verlaagt de commerciële waarde aanzienlijk."
Pitaber werkt momenteel aan het vermeerderen van zelfbestuivende rassen in de eigen kwekerij. "We telen een variëteit genaamd Reina, maar de opbrengst bij natuurlijke bestuiving is lager dan bij handmatige bestuiving. Daarom onderzoeken we nieuwe zelfbestuivende rassen om te voldoen aan de groeiende vraag naar dit fruit", aldus García.
De vraag naar dragonfruit groeit namelijk in heel Europa. "Toen we Pitaber als familiebedrijf begonnen, waren we afhankelijk van tussenhandelaren. Maar inmiddels exporteren we zelf naar groothandelsmarkten in heel Europa, van Helsinki tot Barcelona, en werken we samen met supermarktketens op de Canarische Eilanden zoals Mercadona, Lidl en Grupo Dinosol."
Stand van Pitaber op de Fruit Attraction 2024
De vraag naar dragonfruit neemt volgens García steeds verder toe. "We zetten in op kwaliteit en het versterken van ons merk. De positieve resultaten bewijzen dat we op de goede weg zijn. De oogst is nu voorbij, maar in juni beginnen we aan een nieuw seizoen dat loopt tot november. Dit jaar richten we ons ook op onze gecertificeerde biologische lijn, waarmee we ons in Europa willen blijven onderscheiden."
Voor meer informatie:
Pitaber
Finca Vista El Balo 2
38592 Icor, Arico (Santa Cruz de Tenerife) – Spanje
Tel: +34 922 768 152
administracion@pitaber.com
www.pitaber.com