Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tropifoods

Regen zorgt voor trage cassave-oogst in Costa Rica

2024 is een bepalend jaar geweest voor de Costa Ricaanse cassave-export. De vraag blijft groeien en de sector ontwikkelt zich gestaag. Toch zijn er obstakels die de concurrentiekracht van exporteurs onder druk zetten.

Een van de succesfactoren voor Tropifoods is de strategie om per land exclusieve distributeurs aan te stellen, zoals in Frankrijk en Italië. Deze aanpak maakt het ook mogelijk om kleinere klanten te bedienen die geen volledige containers kunnen afnemen. Daarnaast heeft Tropifoods een Franstalig online platform gelanceerd om consumenten te informeren omtrent de voedingswaarde en de veelzijdigheid van cassave in de keuken. "We willen dat Europeanen cassave leren kennen. Het product sluit perfect aan bij de groeiende interesse in glutenvrije producten", zegt Joshua Guerrero, COO van Tropifoods Costa Rica.

Hoewel de export groeit, kampt de sector met flinke uitdagingen, zoals een schommelende wisselkoers. Ook het klimaat is een bepalende factor. "De strengste winter in vijf jaar heeft de teeltkosten met 30-40% verhoogd. Regen zorgde voor oogstvertragingen en een langere droogtijd – van 7 naar 14 uur –, wat ook meer personeel vereist. Voorheen waren er 10 mensen nodig voor de oogst, nu zijn dat er 25." Guerrero voorspelt dat deze trend aanhoudt tot week 10 of 11.

Bovendien zijn veel Nicaraguaanse arbeidskrachten naar de VS vertrokken, waardoor er minder personeel beschikbaar is op de Costa Ricaanse teeltbedrijven. Dit heeft geleid tot hogere loonkosten en vertraagde oogsten. "Het is veel lastiger geworden om mensen te vinden", merkt Guerrero op.

De stijging van de teeltkosten heeft directe gevolgen voor de winstgevendheid. "We verhogen de prijzen niet om meer te verdienen, maar omdat de kosten onvermijdelijk zijn gestegen", zeggen telers. Ze zoeken naar manieren om concurrerend te blijven zonder alle kosten door te berekenen aan de klant.

Om de concurrentiepositie te verbeteren, investeert Tropifoods samen met andere exporteurs in betere zaden en nieuwe technieken via de Costa Ricaanse exportkamer voor wortel- en knolgewassen Ceryt. Ook kijken ze naar diversificatie, zoals de productie van cassavemeel en cassavechips, om nieuwe marktkansen te benutten.

Tijdens het meloenenseizoen is het moeilijker om capaciteit te vinden bij rederijen, wat de exporttijd beïnvloedt. Toch blijft Tropifoods door een strakke planning zorgen voor een constante levering. "Onze klanten krijgen altijd hun lading, zelfs in de moeilijkste periodes", besluit Guerrero.

Voor meer informatie:
Joshua Guerrero Medina
Tropifoods
Pital de San Carlos y Escazú Village Torre 2
Costa Rica
Tel: +506 70133700
jguerrero@tropifoods.com
www.tropifoods.com