Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Helft Marokkaanse avocado's nog niet geoogst

Het Marokkaanse seizoen voor avocado's ging meer dan drie maanden geleden van start, maar de export verloopt traag. Telers waren niet tevreden met de marktprijzen en besloten te wachten, omdat avocado's aan de boom kunnen worden bewaard.

Abdelkrim Allaoui, voorzitter van de vereniging van avocadotelers in de noordwestelijke regio Gharb: "Het seizoen begon met ontoereikende marktprijzen, zelfs lager dan vorig seizoen. Veel telers, vooral degenen met grote bedrijven die het zich kunnen veroorloven om te wachten, hebben nog niet geoogst. Op dit moment zit de helft van het fruit nog aan de bomen. Deze aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen, want de prijzen zijn momenteel aan het verbeteren."

De prijsdaling aan het begin van het seizoen werd veroorzaakt door het overvloedige aanbod op de Europese markt vanuit Latijns-Amerika. Kopers drukten ook de prijzen voor Marokkaanse avocado's, volgens bronnen in de sector in Marokko, die zich ervan bewust waren dat de volumes aanzienlijk waren toegenomen in vergelijking met vorig seizoen. Allaoui zegt: "Het is waar dat er een grote oogst is geweest en dat komt door de rijping van de bomen die een paar jaar geleden zijn geplant."

Volgens Allaoui bestaat het grootste deel van de resterende helft van de teelt uit de Hass-variëteit in grote maten, wat een goed voorteken is voor de prijzen. "De lokale markt trekt van zijn kant aanzienlijke volumes aan, tot 18 duizend ton, vooral nu de Ramadan en de zomer naderen."

In deze eerste helft van het seizoen zijn de bestemmingen voor Marokkaanse avocado's niet veranderd, volgens Allaoui. "Spanje en Frankrijk blijven onze grootste markten, gevolgd door het VK, Italië, Duitsland en andere Europese landen."

Gaat de markttrend in de richting van lagere prijzen voor Marokkaanse avocado's? "Zeker niet," antwoordt Allaoui. "De volumes zijn de afgelopen tien jaar seizoen na seizoen toegenomen, maar we naderen het verzadigingspunt. Over twee of drie seizoenen zal het areaal zijn limiet bereiken. De weg vooruit voor de sector zal daarom bestaan uit het verhogen van de productiviteit en het streven naar een hogere kwaliteit."

De areaalverzadiging wordt nog verergerd door de moeilijkheid om avocadoteelt in andere regio's te ontwikkelen. "Er zijn proeven geweest, min of meer succesvol, maar het grootste deel van de teeltgebieden blijft om klimatologische redenen in de regio's van Gharb tot Loukkos, of de Bouznika/Larache-as aan de Atlantische kust. Het is moeilijk om de oppervlakte uit te breiden tot meer dan 10.000 ha."

Volgens de vertegenwoordiger van de telers is de grootste beperking voor de sector in Marokko "de wijdverspreide misvatting in de publieke opinie dat avocado's een sector zijn die waterbronnen uitput. Dit valse debat heeft ertoe geleid dat de regering de subsidies voor de teelt van avocado's heeft ingetrokken. Echter, slechts 10.000 ha van de 1,5 miljoen geïrrigeerde hectares worden gebruikt om avocado's te verbouwen, we gebruiken geen drinkwater en we zijn de enige AGF-sector in het land die voor 100% vertrouwt op druppelirrigatie."

"Afgezien van deze perceptie, die we proberen te corrigeren, hebben we geen echte problemen met betrekking tot de teelt of marketing. Er zijn geen fytosanitaire problemen, de kwaliteit verbetert van seizoen tot seizoen en de sector levert een aanzienlijke bijdrage aan de lokale economie," besluit Allaoui.

Voor meer informatie:
Abdelkrim Allaoui
Association of avocado growers in the Gharb
Tel: +212 672 077375
karimallaoui1960@gmail.com