Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verpakkingen met actieve koolstof kunnen rijping groenten en fruit vertragen

Een onderzoeksgroep aan de Universiteit van Alicante werkt aan een innovatieve verpakking van actieve koolstof. Dit materiaal wordt gemaakt van afval zoals amandeldoppen en olijfpitten. Het resultaat is een verpakking die niet alleen de houdbaarheid van groenten en fruit verlengt, maar ook recyclebaar en biologisch afbreekbaar is.

Het project, genaamd ENCAR2CEL, heeft een subsidie van €125.313 ontvangen van de gewestelijke Valenciaanse overheid en bouwt voort op de resultaten van het eerdere project ENCARBIO, waarin methoden werden ontwikkeld om actieve koolstof te produceren uit biomassa-afval. De technologie heeft inmiddels een ontwikkelingsniveau van TRL 7 bereikt, wat betekent dat de basis goed is getest.

De onderzoekers benadrukken dat de verpakking actieve koolstof gebruikt om rijpingsmoleculen vast te houden. Door de moleculen te verwijderen die verantwoordelijk zijn voor het versnelde bederf van groenten en fruit blijft de kwaliteit van de producten langer behouden.

Volgens het team van ENCAR2CEL zal dit project een belangrijke technologische vooruitgang betekenen voor cellulose-gebaseerde verpakkingen. Bovendien sluit het project volledig aan bij de Europese regelgeving voor verpakkingen en verpakkingsafval.

Voor meer informatie:
Universidad de Alicante
web.ua.es

Publicatiedatum: